Технологичният сектор е съкратил повече от 330 000 работни места

...
Технологичният сектор е съкратил повече от 330 000 работни места
Коментари Харесай

Над 330 000 уволнени - край или начало на чистката в технологичния сектор?

Технологичният бранш е съкратил повече от 330 000 работни места от началото на 2022 година, сочат данни на Layoffs.fyi, само че с това уволненията надалеч не са завършили.     Това е посланието на анализаторите, които следят актуалното стесняване на промишлеността и по какъв начин то се отразява на крайните резултати на фирмите, представени от Business Insider.    Според тях огромните софтуерните компании може да продължат със съкращенията. Amazon, Гугъл, Meta, Microsoft и Twitter са освободили общо към 70 000 чиновници, само че продължаващите опасения за рентабилността и несъразмерното наемане на личен състав в предходни години значат, че те могат да продължат с тази си тактика, показва изданието.    " В един миг ръководителите на тези компании не помниха, че интервалът на напредък, който трансформира трендовете, и евтините пари няма да са безконечни ", споделя Джейми Макюън, старши медиен анализатор в Enders Analysis, пред BI.   Google и Amazon би трябвало да съкратят повече работни места    Анализаторите означават, че Гугъл, да вземем за пример, е наела към 71 000 чиновници през последните три години. В същото време до момента тя е оповестила един-единствен кръг от съкращения на работни места, който засегна 12 000 чиновници. Това съставлява 6% понижение на броя на чиновниците в съпоставяне със съкращения от над 10% в други компании.   

Анализатори от Jefferies оферират Гугъл да последва Meta, като промени целите на вложенията в главните си бизнес мотори. Те споделят, че Meta е видяла " лимитирано влияние върху растежа си ", откакто е съкратила към 25% от работната си мощ от ноември насам. 
" Разумно е да се мисли, че Гугъл може да направи сходни съкращения, като закрие някои периферни функции и в същото време се насочи към главните бизнес мотори (реклами и неестествен интелект), подготвяйки се да вземе по-голям пазарен дял в тези ниши ", считат анализаторите.     Ясно е, че сега Гугъл е в развой на огромно редуциране на разноските, което няма да е изненадващо, в случай че обхване още веднъж и работните места, показва още BI и напомня, че в неотдавнашна записка до чиновниците основният финансов шеф на компанията Рут Порат разгласи спомагателни ограничения за понижаване на разноските “като, да вземем за пример, редуциране на работното време на кафенетата и понижаване на честотата, с която чиновниците могат да вършат усъвършенствания на персоналните си устройства ”.     Други анализатори, цитрирани от изданието, тези на Oppenheimer, настояват, че и в Amazon " са нужни повече съкращения ", с цел да се увеличи рентабилността.    През последните шест месеца компанията разгласи няколко кръга на съкращения, които засегнаха над 20 000 чиновници, само че това е дребна част от общата ѝ работна мощ. В края на 2022 година тя възлиза на 15 млн. служащи, без да се включват подизпълнителите и чиновниците на ненапълно работно време.    Анализаторите на банката споделят, че рентабилността на чиновник в Amazon, като се изключи служащите в складовете - мярка за успеваемостта на компанията, е " доста по-ниска от тази на аналогичните компании ".     Това съответствува с разбор на Business Insider за приходите на чиновник в огромните софтуерни компании, който демонстрира, че тези в Amazon са намалели с съвсем 7% сред 2018 и 2022 г.    Но съкращенията ще обиден всички     Вероятно е съкращенията да се разпространят даже в релативно ефикасни и по-малки компании. Apple, да вземем за пример, до момента е избягвала всеобщи съкращения, тъй като е по-ефективна и печеливша. От 2020 година до 2022 година работната мощ на софтуерния колос е повишена единствено с 12% до 164 000 души, съгласно документите на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати, до момента в който организации от неговите мащаби като Meta - с съвсем 50% за същия интервал.   

Въпреки това, считат анализаторите, опциите на Apple за възстановяване на представянето, без това да коства съкращения, се изчерпват. Затова и не е изненада, че тази седмица се появиха първите закани за съкращения в корпоративния екип за търговия на дребно. На чиновниците беше казано да аплайват още веднъж за работа в компанията или да се изправят пред суровата действителност да бъдат уволнени, показва BI.  
Другите уязвими са започващите предприятия.    Въпреки че доста от рецесиите, подбудени от банкрута на Silicon Valley Bank (SVB) предишния месец, бяха предотвратени, рискът от съкращения в този сегмент на софтуерната промишленост продължава да съществува.    В момента средата за финансиране е сложна. Подкрепящите рисковия капитал, които години наред влагат пари в започващи предприятия, са нараснали своята сложна инспекция на създателите и самите организации, като са станали по-предпазливи поради икономическия спад, подчертават от BI и цитират данни, оповестени в сряда от Pitchbook и Националната асоциация за рисков капитал на Съединени американски щати, които демонстрират, че броят на покупко-продажбите с рисков капитал в Съединени американски щати през първите три месеца на 2023 година е понижен с повече от 25% по отношение на същия интервал на предходната година.    Не на последно място, изданието напомня, че през януари съкращенията в американските стартъпи са се нараснали с 1700% на годишна база, и обобщава:     “С по-малко налични парични средства съкращенията евентуално ще продължат, а работещите в софтуерния бранш би трябвало да се приготвят за повече неустойчивост през тази година ”.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР