Технологичният прогрес превръща някогашните революционни изобретения в странни и неизползваеми

...
Технологичният прогрес превръща някогашните революционни изобретения в странни и неизползваеми
Коментари Харесай

Шест джаджи, които ще бъдат излишни след 10 години

Технологичният напредък трансформира тогавашните революционни изобретения в странни и неизползваеми артефакти.

За днешните деца DVD-ата и видеокасетите наподобяват като нещо, с което можеш да си построиш палат или върху което да си сложиш чашата, написа The Wall Street Journal.

Любопитно е да се запитаме каква част от предметите, които ни заобикалят в всекидневието, след 10 или 20 години ще бъдат налични само в музеите или забравени в дъното на някой дрешник.

Предвиждането на бъдещето е комплицирана игра, само че съгласно Алън Кей, който е един от " бащите " на актуалния компютър, изместването на старите от новите технологии зависи от два съществени фактора - какви нововъведения могат да се появят на пазара в близко бъдеще и дали потребителите са склонни да научат задоволително, с цел да могат да ги употребяват.

С помощта на група от футуристи, инженери и софтуерни бизнесмени създателите на WSJ излизат със лист от шест джаджи, които сега към момента са " на въоръжение ", само че по всяка възможност идващото потомство няма да употребява.

1. Кабели, портове и електрически накрайници

Съвсем разумно е някой ден да кажем " довиждане " на необичайно изглеждащите зарядни устройства и обвързваните с тях кабели и жици, счита Санджай Гупта. Той е президент на AirFuel Alliance - организация, която работи върху идващото потомство безжични технологии за зареждане на сила.

" Нашите жилища, коли и офиси ще имат интегрирани безжични зарядни модули ", твърди той.

По думите му устройствата, които не работят с огромно напрежение, ще могат да се зареждат непосредствено " от въздуха " с технология, сходна на Wi-Fi прехвърлянето на данни. Останалите ще се зареждат просто с слагане върху някаква повърхнина.

Според Гупта през идващото десетилетие ще бъдат позволени доста от проблемите на безжичното зареждане, като слабия потенциал за транспорт на сила и нуждата от тъкмо позициониране на устройството в избран периметър.

2. Ключове и кредитни карти

В бъдеще магазините (или това, което е останало от тях) по всяка възможност ще одобряват заплащания непосредствено през мобилния телефон или " умните " очила, които носим. Или пък ще употребяват технология за лицево различаване, която ще изпраща сметката за нашите покупки непосредствено в банката.

Достатъчно е да хвърлим един взор в обектите на Amazon Go в Сан Франциско или Сиатъл. Камери и датчици наблюдават всяко ваше придвижване в магазина, още щом сканирате смарфона си на входа. Сметката ви в Amazon се таксува автоматизирано, щом излезете от обекта.

Рик Улриг от Intel Labs счита, че същата технология ще бъде използвана в колите, жилищата и офисите, което ще направи ненужни и ключовете, употребявани от епохи.

" Ако комбинирате данните от разнообразни датчици, можете да получите извънредно прецизна идентификация на хората, които влизат или излизат отнякъде. Ако тази технология стане задоволително надеждна, ключовете ще останат в историята ", споделя той.

3. Големи смарт телефони

В началото на своята история мобилните телефони бяха много обемисти. В началото на XXI век техният размер беше понижен фрапантно, а през днешния ден още веднъж заемат територия, близка до тази на Русия. Скоро обаче те ще се завърнат към естествените си размери, които са пропорционални с човешките пропорции.

Според специалистите това може да стане с помощта на някои нововъведения, като сгъваемите екрани и технологиите за добавена действителност.

" Екраните на бъдещето ще бъдат скрити в очилата и контактните лещи. А в случай че желаете да прожектирате нещо пред аудитория, ще можете да го извършите на съвсем всяка повърхнина ", предвижда Алън Кей.

Телефоните пък ще разполагат с екрани, които безусловно ще можете да разгънете като руло от хартия. Днес към този момент съществуват модели, които употребяват и усъвършенстват тази технология.

4. Фотоапарати

След още едно десетилетие снимането с фотоапарат евентуално ще наподобява по същия метод, по който през днешния ден гледаме на слушането на грамофонни плочи. Според изпълнителния шеф на Light Дейвид Гренън в близко бъдеще вградените камери ще могат да се слагат на всички места - от телефоните до облеклата.

Впоследствие изкуственият разсъдък ще може да сплотява всички тези фрагменти и да основава изображения с извънредно висока резолюция.

" Отворът на въпроса " Къде ти е фотоапарата? ", ще бъде " Навсякъде! " ", споделя Гренън. Неговата компания създава технология за мултикамерно снимане, което може да се употребяват и за основаване на 3D изображения и даже холограмни " селфита ".

Разработваната сега 5G технология ще направи допустимо тяхното безпроблемно разпространяване.

5. Дигиталните " кутии "

Съдбата на приемниците на кабелните малките екрани към този момент е ясна и те последователно отиват в историята. За същото обаче ще би трябвало да се приготвят игралните конзоли и останалите " кутийки " от вашия хол.

Вместо да употребявате обособени устройства за гледане на филми или за видеоигри, които се нуждаят от сериозна графична " мощност ", целият хардуер ще бъде ситуиран " в облака ".

Потребителите ще се нуждаят само от добра интернет връзка и браузър, на който да играят. Вероятно сходна услуга ще бъде налична още през 2019 година, само че технологията сигурно ще еволюира през идващото десетилетие, написа WSJ.

Същото ще се случи и със стрийминг устройствата, като Apple TV и Roku - ще отидат там, където сега се намират DVD-ата и видеокасетите.

6. " Умните " високоговорители

Т. нар. " умни " високоговорители евентуално ще последват ориста на радиочасовниците. В бъдеще микрофоните, тонколоните и гласовите асистенти евентуално ще бъдат вградени на всички места към нас - в кухненските уреди, в таблата на колите, в очилата и даже в душа в банята.

" След 10 или 20 години ще чакаме от нашите битови уреди да ни слушат. Ще можем да отидем до миялната машина и да ѝ кажем " Пусни цялостна стратегия! ", споделя Ахмед Бузид, който е работил в Amazon върху основаването на домашния помощник Alexa, а през днешния ден ръководи компанията Witlingo, която създава гласови приложения.

Той предвижда, че физическите обекти към нас сами ще стартират диалози, с цел да ни предизвестяват за нередности или с цел да ни оказват помощ в " общуването " с тях. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР