Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,94%, или 214,97 ...

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,94%, или 214,97

Wall Street се насочва към пети седмичен спад*

Технологичният индикатор Nasdaq Composite се намалява с 1,94%, или 214,97 пункта, до 10 851,83 пункта.

Това е четвъртата поредна сесия на алено за фондовите тържища. В сряда (21 септември) Федералният запас на Съединени американски щати разгласи трети следващ лихвен растеж от 75 базисни пункта (б.п.) и алармира, че ще продължи с ходовете на стягане, с което за следващ път укрепи опасенията от стопански спад.

След Фед още централни банки по света покачиха своите лихви. В Европа Швейцарската централна банка   също усили лихвите със 75 базисни пункта, с което постави завършек на негативните лихви на Стария континент. Малко по-късно лихвите в Норвегия доближиха 11-годишен връх.

И трите щатски показателя са напът да запишат пети седмичен спад в последните шест седмици. Dow отстъпва с към 3,5% тази седмица, Nasdaq и S&P 500 с по надлежно 4,6% и 4,4%.

Акциите, които биха понесли най-силни вреди при положение на криза, поведоха спадовете тази седмица, като потребителските акции, тези от имотния и енергийния бранш в показателя S&P 500 са изтрили най-малко 6% от цената си в последните пет дни.

" На база диалозите ни с клиенти, болшинството от финансовите вложители имат визията, че твърдото приземяване (на икономиката) е неминуем сюжет и тяхното внимание е концентрирано върху времето, мащаба и продължителността на една допустима криза, както и върху капиталовите тактики при такива вероятности ", написа Дейвид Костин от Goldman Sachs в своя записка към клиенти.

Европейският вид нефт Брент поевтинява с близо 5% до 86,22 $ за барел. Цената на американския вид West Texas Intermediate (WTI) понижава с 5,37% до 79,01 $ за барел.

Цената на златото понижава с 63,43 $ до 1651,1 $ за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации доближи равнище от 3,726%.

*Към 17:09 ч. българско време

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg