Технологичният гигант Microsoft представи финансови резултат за последното тримесечие на

...
Технологичният гигант Microsoft представи финансови резултат за последното тримесечие на
Коментари Харесай

Microsoft понижи финансовите си прогнози за настоящото тримесечие

Технологичният колос Microsoft показа финансови резултат за последното тримесечие на 2022 година, които бяха в границите на упованията, само че намали прогнозите си за приходите през актуалното тримесечие предвид на сигналите за по-слабо показване на облачните услуги.

Снощи Microsoft регистрира понижение на облагите през последното тримесечие с 11% до 16,43 милиарда $, или по 2,20 $ на акция, по отношение на облага от 2,48 $ за акция година по-рано. Осреднената чиста облага обаче доближи 2,32 $ за акция при упования на финансовите пазари за облага от 2,29 $ за акция.

Приходите на софтуерния колос пък се покачиха с 2% до 52,75 милиарда $ от 51,7 милиарда $ през последните три месеца на 2021 година, до момента в който упованията на Уолстрийт бяха за доходи в размер на 52,99 милиарда $.

Microsoft обаче намали прогнозите си за актуалното тримесечие, като чака доходи сред 50,5 и 51,5 милиарда $ - с повече от милиард под пазарните упования за 52,42 милиарда $.

Печалбата на компанията понижа с повече от 12% през отминалия празничен сезон, като нейните ръководители обявиха, че забавянето на приходите в края на 2022 година се чака да продължат и през новата година, защото компанията освобождава чиновници. През предходната седмица от компанията оповестиха, че възнамеряват съкращения на 10 хиляди чиновници, което съставлява близо 5% от работната мощ на Microsoft.

В същото време Microsoft уточни, че търсенето на облачни ѝ услуги (Microsoft Azure) е спаднало доста през декември, защото клиентите са станали по-предпазливи в лицето на забавянето на стопанската система. Облачният бизнес се трансформира в съществена опора за приходите на Microsoft, защото неговият обичаен компютърен програмен продукт страда от внезапен повтаряем спад. Нарастването на облачните услуги обаче се забави повече от предстоящото през предходното тримесечие, защото клиентите се стремяха да усилят успеваемостта на своите разноски за облак, предизвиквайки терзания за по-рязко закъснение в бъдеще.

Растежът на приходите от облачните услуги се забави през последното тримесечие до 38% по отношение на годината по-рано (приходи за 21,5 милиарда долара), само че растежът се забави до 31% през декември 2022 година и се чака ново закъснение с още 4-5% през настоящото тримесечие. В същото време приходите от продажбите на лични компютри понижиха до 14,2 милиарда $ от 17,47 милиарда $ през предходния празничен сезон и след взрива в продажбите на компютри през пандемичните 2020 и 2021 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР