Технологичният гигант IBM ще придобие компанията, станала известна с продуктите

...
Технологичният гигант IBM ще придобие компанията, станала известна с продуктите
Коментари Харесай

IBM придобива Red Hat за 34 млрд. долара

Технологичният колос IBM ще придобие компанията, станала известна с продуктите си с отворен код - Red Hat. Сделката за организацията, стояща зад операционната система Red Hat Enterprise Linux, е на стойност 34 милиарда $.

Фактът, че компанията раздава изходния код за главните си артикули, значи, че всеки може да ги изтегли гратис, а и освен тоеа. Oracle даже употребяват изходния код на Red Hat за личния си артикул Oracle Linux.

Наливането на милиарди от страна на IBM за придобиване на софтуерна компания с отворен код може да наподобява необичайно, само че истината е, че редица организации заплащат на Red Hat да поддържа тези артикули. На годишна база заплащанията възлизат на почти 3 милиарда $.



Освен това, IBM от дълго време е главен консуматор и помощник на Linux и други планове с отворен код. В началото на развиването си, концепцията за отворен код представляваше един тип идеалистично софтуерно течение, само че към днешна дата тя е в основата на действието на редица огромни компании - от интернет колоси като Гугъл и Фейсбук до Walmart и ExxonMobil. Споделянето на код с външни структури и даже съперници разрешава на фирмите да работят взаимно за решение на общи проблеми. Дори Microsoft, които в миналото намерено се подиграваха на отворения код, имат към този момент няколко сходни плана и преди малко завършиха придобиването на компанията за хостинг и съдействие GitHub за 7,5 милиарда $.

Междувременно, IBM влезе съществено в сегмента на изчислителните облаци, като изследване, поръчано от RightScale по-рано тази година, уточни облачната услуга на компанията като четвъртата най-широко употребена, след тези на Amazon, Microsoft и Гугъл. В същото изследване обаче излиза наяве, че растежът на компанията в това отношение е доста по-бавен, в сравнение с челната тройка. Услугите на IBМ, основани на платформата с изкуствен интелект Watson, претърпяха поредност неуспехи. Центърът за ракови болести MD Anderson да вземем за пример приключи контракта си с компанията, а това изобщо не е единствения сходен случай.

Red Hat също имат свои лични проблеми, откакто акциите на компанията паднаха с 14% единствено за един ден през юни вследствие на разочароваща за вложителите финансова прогноза. Оттогава насам акциите ѝ са изгубили още 17% от цената си.

Red Hat не е главен снабдител на облачни услуги, само че е значим състезател в построяването им. Макар че компанията е най-известна със своята операционна система, тя предлага и все по-голям набор от други артикули, които улесняват организациите в построяването на облачни платформи в техните центрове за данни или в ръководството на приложения, работещи на разнообразни облачни инфраструктури.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР