Технологичният гигант Apple надмина прогнозите на Wall Street за последното

...
Технологичният гигант Apple надмина прогнозите на Wall Street за последното
Коментари Харесай

Apple остави прогнозите на Wall Street зад себе си

Технологичният колос Apple надмина прогнозите на Wall Street за последното фискално тримесечие и регистрира рекордни доходи. Това се дължи най-много на увеличаващите се продажби и облага от iPhone за първи път от година насам, както и на триумфа своите безжични слушалки AirPods.

Резултатите идват макар опасенията на компанията от експлоадирането на епидемията на ковид в Китай, където е главният пазар и център за произвеждане на Apple, и леките пропуски на доходи в бизнеса с услуги на компанията, включващ приложението за видео стрийминг Apple TV+ и други.

Акциите на компанията набъбнаха с 2% след затварянето на тържищата.

Прогнозите на Apple приходите за тримесечието, завършващо през март, надминават упованията на Wall Street.

Главният изпълнителен шеф Тим Кук съобщи пред Reuters, че компанията употребява по-широк от естествения диапазон за прогнозите си, поради несигурността, основана от ковид.

" От предходната седмица ограничихме пътуванията единствено до обстановки, сериозни за бизнеса. Положението е изключително и ние деликатно следим протичащото се ", сподели той.

Apple има снабдители в региона на Ухан - сърцето на огнището на ковид. Гигантът обаче има и други възможности, сподели Кук. Фабриките в региона на Ухан няма да се отворят незабавно след празника на Лунната Нова година, най-малко до 10 февруари, уточни още шефът, допълвайки, че забавянето в Китай е планувано в по-широката прогноза на компанията.

По-думите на основния анализатор на eMarketer Йорам Уормсър Apple предвижда и по-силно второ тримесечие на 2020 година, само че поради обстоятелството, че коронавирусът се популяризира непредсказуемо в Китай, където се построява по-голямата част от хардуера на компанията, тази оптимистична прогноза може да се срине.

Растежът

Броят на смарт телефони, компютри и други устройства на компанията, закупени от консуматори, е повишен със 100 милиона до повече от 1,5 милиарда през последната година. След тези резултати ръководителите на Apple си сложиха нова цел от 600 милиона платени клиенти за музика, телевизия, игри и други услуги до края на календарната 2020 година.

Цената на акциите на Apple се е удвоила, откакто Кук предизвести преди година, че компанията евентуално ще пропусне финансовите си цели за най-силното тримесечие откъм продажби на фискалната си 2019 година. През тази година Apple даже понижи цените в Китай - един от най-важните си пазари, с цел да възстановите продажбите там.

Apple регистрира доходи от 91,8 милиарда $ за третото тримесечие, завършило на 28 декември. Оценките на анализаторите бяха за 88,5 милиарда $, демонстрират данни на IBES от Refinitiv. Гигантът регистрира и облага на акция от 4,99 $, спрямо оценките на анализаторите за 4,55 $ на акция.

Компанията предвижда доходи от 63 до 67 милиарда $ за тримесечието, завършващо през март, при прогнози от 62,4 милиарда $, показвайки, че има вяра в триумфа на iPhone и другите си устройства като безжичните слушалки AirPods.

Приходите от услуги на Apple за предходната година бяха в размер на 12,7 милиарда $ при оценка на анализаторите от 13 милиарда $. Година по-рано приходите от услуги на колоса бяха 10,9 милиарда $.

Според анализатори триумфът на услугите на Apple действително зависи от това дали компанията съумява да усилва базата си от консуматори, които се записват за повтарящите се абонаменти. Компанията регистрира 1,5 милиарда дейни устройства и 480 милиона клиенти на своите лични услуги и такива на трети страни. Година по-рано компанията записва 1,4 милиарда устройства и 360 милиона клиенти.

Тим Кук твърди, че услугата за видео стрийминг Apple TV+, пусната предходната есен, бележи трогателен триумф - както при потребителите, които закупуват ново устройство и я получават в пакет, по този начин и при тези, които я употребяват на остаряло устройство.

Продажбите на iPhone възлизат в размер на 55,96 милиарда $ и надминаха както оценките на анализаторите от 51,6 милиарда $, по този начин и миналогодишните резултати от 52 милиарда $.

Кук уточни, че продажбите на моделите iPhone 11 и iPhone 11 Pro са съдействали за растежа. Тяхната инерция е взета поради и за идната прогноза, а Кук дефинира серията като най-силната линия на iPhone до момента.

Безжичните устройства на Apple - слушалките AirPods и смарт часовниците Apple Watch - доближиха доходи в размер на 10 милиарда $ при оценки от 9,5 милиарда $. През 2018 година приходите от тях са изчислени на 7,3 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР