Технологичните компании са известни с новаторския си, а понякога дори

...
Технологичните компании са известни с новаторския си, а понякога дори
Коментари Харесай

Играй, за да те наемат – Roblox набира таланти чрез електронна игра

Технологичните компании са известни с новаторския си, а от време на време даже нападателен метод към претендентите за работа. В най-хубавия случай задачата на този по този начин структуриран развой за наемане е да открива ексцентрично мислещи хора. Често обаче това затруднява излишно претендентите, тормози ги и те не могат да разкрият цялостните си благоприятни условия. И това не е единственият килнат фактор при оценката на даден претендент - процесът на наемане на работа значително остава изпълнен с предразсъдъци. Мениджърите по наемане на личен състав избират претенденти от елитни учебни заведения, постоянно правят оценка въз основа на автобиографии и в последна сметка избират хора, които наподобяват или се държат като тях.

Въпреки че към днешна дата доста малко софтуерни компании водят политика на наемане на нови хора, в противен случай – трендовете са тъкмо в противоположна посока, това не отхвърля Roblox да мисли в посока иновиране на процеса по наемане на чиновници, оповестява Fast Company.

Компанията за игри, която генерира 517,7 млн. $ доходи през третото тримесечие на 2022 година, счита, че при съществуването на повече гении на пазара на труда би трябвало да влага в платформа за оценяване, която лимитира до най-малко пристрастията и неефективността в процеса на кандидатстване и асортимент. В последна сметка от Roblox считат, че това е от решаващо значение, с цел да реализиран мултидисциплинарност на работната си мощ.

По думите на Джак Бъкли, вицепрезидент на Roblox, отговарящ за науките за хората, тя би трябвало да е „ в онази занимателна сива зона сред теста и играта " и да слага претендентите в непредвидени обстановки. Специалистите по компютърни науки, да вземем за пример, знаят какво да чакат от тестванията по шифроване, само че не знаят по какъв начин да се приготвят за оценка, извличаща ритмите на работа на мозъка им.

Тук се крие и смисълът на новаторския метод на ръководителите на Roblox. Те желаят да намерят чиновници, които да не са типичните експерти по информатика.

Това не прави прекарването по-малко стресиращо. Нито пък е обезпечено, че новият режим на тестване на Roblox ще отговори изцяло на упованията. Но от компанията имат вяра, че това е бъдещето.

Най-добрият тест или най-лошата игра

Пътят на Roblox към новаторския метод за оценяване на претенденти стартира, когато основният изпълнителен шеф Дейвид Базуки се обръща към стартъп на име Imbellus, който прави оценка претенденти посредством платформа, основана на игри, за клиенти като McKinsey. Roblox желае компанията да създаде тест, който да дефинира тъкмо вида мислене, нужен за триумф в Roblox. В този миг обаче се оказва, че Imbellus е в развой на търсене на покупател и от разработчика на игри вземат решение да се възползват от това през декември 2020 година

След придобиването Джак Бъкли, който е бил президент и основен академик в Imbellus, влиза в съдействие с разнообразни психолози, с цел да направи разбор на работата на софтуерните инженери и продуктовите мениджъри на най-ниско равнище. В резултат на това е създаден лист от 15 сериозни умения, които могат да бъдат измерени най-добре посредством когнитивен тест за " креативно решение на проблеми " и " редовно мислене ".

Тук на сцената излиза основният дизайнер на игри в Roblox, който включва оценка на въпросните умения в предизвикателство, основано на играта Roblox, в което претендентът би трябвало да построи допустимо най-вече роботи, които да са способни да преодоляват избрани трудности.

Следват проби, а по-късно и ново предизвикателство - да се откри метод за оценка, защото за разлика от класическото оценяване с избор сред няколко отговора, " въпросите " в една задача, основана на игра, са невидими за изпитващия. Кандидатите се правят оценка по решенията, които вземат, до момента в който вземат решение обещано предизвикателство.

Според Бъкли когнитивният тест, който Roblox стартира да употребява в края на предходната година, е нещо приблизително сред " най-хубавия тест ", който в миналото сте решавали, и " най-лошата игра ", която в миналото сте играли. Компанията е съчетала когнитивната оценка с оценка за шифроване от CodeSignal, различен инструмент за тестване на разработчици.

Няма съвършен тест

В Roblox имат вяра, че този тест ще понижи пристрастията при наемане на работа, тъй като се основава на когнитивните умения на сполучливите чиновници, а не на личността на избран претендент или просветителния ценз.

Но основаването на ефикасен типов тест не е елементарно, а основаването на подобен, който да е изцяло неутрален, е съвсем невероятно. Според Акил Бело, специалист по подготовката на проби, пристрастията могат елементарно да се промъкнат, когато резултатите не са на практика и елементарно измерими като при кодирането.

Бело се отнася изключително остро към етикета " когнитивен " тест, защото той се отнася до вродените качества на претендентите, които са доста сложни за хващане в типов тест. Според него това е прекомерно размито разбиране, което не носи съответен смисъл. Специалистът показва, че потреблението на сегашни чиновници на Roblox като основа на проучването на компанията по своята същина лимитира това по какъв начин може да наподобява един сполучлив претендент.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР