Технологичните иновации в областта на здравеопазването оказват ключово значение при

...
Технологичните иновации в областта на здравеопазването оказват ключово значение при
Коментари Харесай

Health Tech: Иновациите са ключов фактор при подобряването на ранното диагностициране и работата в областта на здравеопазването

Технологичните нововъведения в региона на опазването на здравето оказват основно значение при диагностицирането на редица болести и улесняват обособените процеси на работа, предоставяйки надеждна и висококачествена услуга на всеки пациент. Около това мнение се сплотиха участниците по време на първото за 2022г. издание на мултиплатформения план Tech21 на, отдаден на нововъведенията в опазването на здравето. Експертната полемика се излъчи в ефира на бизнес малкия екран и във водещите канали на Investor Media Group на 13 март от 19:00 часа . Модератор на събитието бе журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на предаването „ Директно Калина Донкова.

Началото на диагностичния развой постоянно е в лабораторията. Обикновено 60-70% от решението, което взима лекарят, се базира на лабораторни проби. Така че работата, която вършим в региона на лабораторните проучвания, е от изключителна значимост, съобщи шефът на Синево България доктор Себастиян Ротариу във връзка със смисъла на вярното диагностициране. „ Прецизността на резултатите е значима и по тази причина ние влагаме в технологии. Над 90% от софтуерното съоръжение, което използваме, ще бъде сменено до края на този месец, тъй че ние работим съвсем напълно с най-новото в нашата област “, добави той.

Във връзка с вложенията в генетични проби, доктор Ротариу изрази мнение, че търсенето на такива проучвания непрестанно пораства, което ги прави по-достъпни. „ Тест, който преди 5 години е коствал 5 000 евро, в този момент към този момент може да се направи за 500 евро. Тези проучвания са доста значими за диагностицирането на редки болести – на рак или за установяване дали в фамилията на пациента има съществуване на ген, предразполагащ към развиването на дадена болест като рак “, показа той.

Лазерната промяна на зрението е подобаваща за всички пациенти, които не желаят да употребяват очила или контактни лещи. Тя може да бъде осъществена на пациенти от всички възрастови групи, само че най-подходящи са тези на възраст сред 20 и 40 години, тъй като при тях са непокътнати акомодационните благоприятни условия и резултатите при тях са най-хубави, показа доктор Тодор Тасков , съсобственик на СОБАЛ и Медицински Център Луксор-Пловдив.

По негово мнение, посредством лазерна промяна могат да бъдат поправени всички зрителни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм. „ Можем да отстраняваме късогледство до -12 диоптъра, далекогледство до +6 диоптъра, астигматизъм до +/-6 диоптъра. Около 97-98% от популацията са в тези граници, само че има 2-3%, които имат даже и по-големи диоптри “, посочи той и добави, че през последните години се следи засилен интерес към лазерната промяна на зрението. „ С наслада мога да заявя, че от септември месец 2021г. разполагаме с най-новия ексимерен лазер и все още единствен в България, който работи извънредно бързо. Лазерът отстранява един диоптър късогледство единствено за 1,3 секунди “, добави той.

По време на Tech21 – Health Tech доктор Димитър Тасков описа повече и за така наречен „ мултифокални лещи “. „ Това е една военна технология, създадена в НАСА преди години, разкрита след края на Студената война, при която през едни микроскопични стъпки от 0,1 микрон се обезпечава зрение за всички дистанции “, посочи той.

Какво съставлява цифровата дентална медицина и какви са нейните преимущества описа доктор Николай Мирчев , сертифициран TRI инструктор и основен началник на Dentaprime Академия. „ Дигиталната дентална медицина е идният стандарт и за наше благополучие – и на лекари, и на пациенти, тя става все по-достъпна поради все по-голямата конкуренция на пазара. Дигиталната стоматология икономисва време, усъвършенства разноските, покачва се точността и качеството на лекуването и се минимизира рискът от неточности “, съобщи той.

Той разяснява, че посредством цифровите технологии се сканира устната празнина и това е модерна опция на „ аналоговия ” отпечатъчен способ за взимане на мярка за коронка, мост или протеза. По негово мнение, изгодите от интероралното сканиране са, че стоматолозите съумяват да лекуват по-голям брой пациенти за по-кратко време с по-високо качество като усъвършенстват разноските за лекуване.В умозаключение доктор Мирчев акцентира, че човешкият фактор не може да бъдезаменен, тъй като „ ние имаме способността да взимаме решения при казусни случаи ”.

„ Категорично навлизането на ОСТ технологията – това е така наречен „ скенер на окото “, промени изобщо визията за офталмологията и диагностиката и несъмнено, откакто диагностицираме очните болести, тяхното лекуване и следене “, съобщи по време на Tech21-Health Tech доктор Йорданка Кирилова , офталмолог и витреоретинален хирург в СОБАЛ Академик Пашев-София.

Тя уточни, че този способ е безусловно неинвазивен и се прави в границите на 5-10 минути. „ Практически може да бъде прибавен на всеки пациент, който идва на обикновен очен обзор “, добави тя.

Повече за роботизираната хирургия от бъдещето и нововъведенията в 3D интервенциите описа учен доктор Григор Горчев , учен на Българска академия на науките в региона на медицинските и филантропични науки, почетен ректор на Медицински Университет Плевен, първи в България и Източна Европа, внедрил висша технология за гинекологични интервенции с роботизираната система „ Да Винчи “.

„ Роботизираната медицина в България в последните години се развива сносно. В страната има 12 системи  „ Да Винчи “, което за нашата страна е най-благоприятен вид. Това е актуалната хирургия. Тя се развива и пациентите я търсят. Мини-инвазивната хирургия има и огромен стопански резултат, тъй като пациентът се връща в действителната среда след единствено 4-5 дни “, сподели той.

Специалистът уточни, че хирургичният робот „ Да Винчи “ може да работи всичко, само че главните параметри са най-много в хирургия на раковите болести, където се следи и най-големият резултат. „ По отношение на раковата хирургия в гинекологията - ние сме в топ тройката на Европа ”, съобщи акад. доктор Григор Горчев.Той изрази мнение, че е въпрос на държавна политика България да има високи достижения в роботизираната хирургия. „ Държавата би трябвало да влага във високо интелектуалния труд, в образованието на подобен вид хирурзи и в инсталация “, добави той.

По време на първото за годината издание на мултиплатформения план Tech21 на Bloomberg TV Bulgaria Гергана Метева , създател и управител на „ Здравословен и благополучен живот “, описа повече за положителните практики и здраве от Изтока. „ Източната медицина може да бъде потребна в постигането на салдото сред физическите и менталните грижи за здравословното положение на хората. Не може да се основаваме единствено на нея, само че източните практики могат да се употребяват за профилактика и разкриване на проблеми в организма “ заяви тя.

Възможно ли е да консумираме здравословен и по едно и също време с това апетитен десерт разкри създателят на веригата сладкопекарни The French Box  Тома Боглен. „ Няма проблем един артикул да бъде по едно и също време сладостен и здравословен, стига да се употребяват качествени съставки и да не се бърза в приготвянето на изделията “, съобщи той по време на събитието.

По думите му най-голямата иновация в бранша е да се съблюдават старите обичайни предписания, само че да се понижа количеството захар. „ Имаме до 60% по-малко захар в продукта ", добави Боглен.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР