Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера,

...
Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера,
Коментари Харесай

Министър Божанов в Давос: Технологичните гиганти трябва да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда

Технологичните колоси би трябвало да осъзнаят своята отговорност в цифровата сфера, както и да признаят, че имат въздействие върху нашите общества, съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов при присъединяване си в конференция по време на Световния стопански конгрес в Давос.

Особено настоящ става този въпрос в подтекста на войната в Украйна и активността на Русия посредством дезинформационни акции.

" България е част от Източна Европа и съветското въздействие при нас е мощно отдавна. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато нападат Украйна, те нападат и цяла Източна Европа с дезинформационни акции. Русия употребява европейските полезности като свободата на словото, с цел да подкопае свободата на словото и останалите европейски полезности. Техните канали са доста, само че обществените мрежи в действителност са главен фокус ", разяснява министър, който взе участие в панела “Информационна сигурност и цифрово възобновяване в актуалните условия” на Ukraine House Davos.

Според него Европа е наясно с методите на деяние на съветската агитация в цифровия свят. Фабриките за тролове разпространяват анонимните уеб страници, които популяризират разказите на Кремъл. В същото време държавните управления на европейските страни не могат просто да блокират даден уеб страница или дадена група.

" Не можем да го създадем, тъй като след 4 години идващото държавно управление може да блокира нас и нашата тирада. Затова би трябвало да действаме мъдро. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - държавните управления не би трябвало да дефинират кое е вярно или неверно ", сподели Божанов.

Той показа пред участниците в Давос, че предлагането на България в Брюксел е да се контролират логаритмите на обществените мрежи, които усилват тролските офанзиви.

" Имаме доста точни оферти за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на обществените мрежи и с Брюксел. Тези компании би трябвало да схванат, че казусът е в тяхното поле. Той подкопава публичния разговор в източноевропейските страни и в Европа като цяло, с цел да насочи публичното мнение към прокремълска позиция ", разяснява Божанов.

" Технологичните колоси би трябвало да осъзнаят своята отговорност в цифровата сфера, както и да признаят, че имат въздействие върху нашите общества. Не можем обаче просто да чакаме от тях независимо да се опълчват на бизнес моделите си. В този случай, както постоянно е било, е нужна регулация и тя би трябвало да бъде умна, би трябвало да бъде фокусирана ", добави още министърът на електронното ръководство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР