Технологичните гиганти Microsoft и Alphabet отчетоха по-добри от очакваното финансови

...
Технологичните гиганти Microsoft и Alphabet отчетоха по-добри от очакваното финансови
Коментари Харесай

Финансовите резултати на Microsoft и Alphabet надминаха пазарните очаквания

Технологичните колоси Microsoft и Alphabet регистрираха по-добри от предстоящото финансови резултати за първото тримесечие на 2021 година, подкрепени от епидемиологичните условия, които накараха хората да прекарват повече време по домовете си.

Мicrosoft разгласи доходи от 41,71 милиарда $ за интервала, приключил на 31 март, до момента в който прогнозите на анализаторите бяха за доходи от 41,03 милиарда $, сочат данни на Refinitiv. Този резултат съставлява растеж от 19% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и е най-големият тримесечен напредък от 2018 година насам.  

Основаната от Бил Гейтс компания също по този начин регистрира 1,95 $ поправена облага на акция, до момента в който упованията бяха за 1,78 $ за акция.

Силните резултати се дължат в огромна степен на облачната платформа Azure, която е записала напредък от 46%. Предходното тримесечие платформата, която е в конкуренция с Amazon Web Services за водачество в бранша, също регистрира растеж на приходите от 50%.

Като цяло отделът на Microsoft за облачни услуги генерира доходи от 15,12 милиарда $ за първото фискално тримесечие. Това съставлява 23% растеж на годишна база и е над предстоящите доходи от 14,92 милиарда $. Отделът включва Azure, Windows Server, SQL Server, Visual Studio, GitHub и Enterprise Services.

Отделът на Microsoft за работливост и бизнес процеси, в който влизат Office, Dynamics и LinkedIn, е съдействал с 13,55 милиарда $ доходи, което е с 15% повече спрямо предходното тримесечие. Платформата Teams регистрира 145 млн. дейни дневни консуматори, което е с 30 млн. повече спрямо октомври. Рекламният бизнес на LinkedIn е донесъл прихди от 3 милиарда $ за последните 12 месеца, разгласи основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела.

Отделът за лични компютри, в който влиза операционната система Window, гейминг отдела XBOX и другите устройства на компанията е донесъл 13,04 милиарда $ доходи. Очакванията бяха за доходи от 12,55 милиарда $. Аналитичната компания Gartner заяви по-рано този месец, че производителите на лични компютри са доставили близо 70 млн. бройки през това тримесечие, което съставлява растеж от 32% на годишна база и е най-бързото движение на напредък откогато компанията стартира да следи компютърния пазар през 2000-та година.

Компанията майка на Гугъл – Alphabet, също записва мощни резултати за тримесечието.

Компанията регистрира чиста облага от 17,9 милиарда $ за първите три месеца на 2021 година, което е растеж от 160% спрямо облагата от 6,8 милиарда $ през същото тримесечие на предходната година. Приходите на Alphabet са скочили с 34% до 55,3 милиарда $.

Доброто показване и тук сее дължи значително на бизнеса с облачни услуги, който е генерирал доходи от 4 милиарда $ – растеж от близо 50%. Приходите от реклама са 44,68 милиарда $, което е с над 10 милиарда повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Приходите от реклами в Youtube са достигнали 6 милиарда $, което е растеж от 49%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР