Технологичните гиганти като Гугъл и Фейсбук имат шест месеца да

...
Технологичните гиганти като Гугъл и Фейсбук имат шест месеца да
Коментари Харесай

Брюксел даде на "Гугъл" и "Фейсбук" шест месеца да спрат фалшивите новини

Технологичните колоси като " Google " и " Facebook " имат шест месеца да се преборят с подправените вести, в противоположен случай Еврокомисията ще предприеме ограничения против тях. Това стана известно от изявлението на еврокомисаря за цифровото общество Мария Габриел, с което тя показа нова самодейност за битка с онлайн дезинформацията.

Европейската комисия дава опция на обществените мрежи да разрешат казуса един път вечно, сподели тя. До юли те би трябвало да одобряват Практическия кодекс, направен от Комисията. " Ще чакаме забележими и измерими резултати през октомври и си резервираме правото да решим през декември дали е нужно да въведем спомагателни ограничения ", сподели Габриел.

" Това не е нищо ново, тази дезинформация датира от епохи насам, само че цифровите принадлежности ѝ разрешават да се популяризира с мащаб и скорост, които в никакъв случай не сме виждали преди ", означи английският еврокомисар Джулиан Кинг.

По данни на Европейска комисия до момента дезинформацията е повлияла на изборите в 18 страни, а 83% от европейците възприемат подправените вести като опасност за демокрацията.

Не " подправени вести ", а " онлайн дезинформация "

На среща в Брюксел с български публицисти, поканени от нейния екип по-рано този месец, Габриел обясни, че няма да има предложение за законодателна самодейност и най-вероятно няма да се употребява терминът " подправени вести ", тъй като отсъства общоприета за Европейски Съюз формулировка. Вместо това се постанова формулировката " онлайн дезинформация ", обхващаща умишленото основаване на неистини за нанасяне на вреди върху съответен човек, компания или общественост.

Европейската работа за външно деяние е засякла в последните три години 3900 случая на пропагандни (неверни) известия в отбрана на тезите на Кремъл. Комисията отбелязва, че " подправени вести " са известия, които не включват журналистически неточности, ирония или подигравка, а са злоумишлено основани, с цел да повлияят на обществото и да замъглят истината.

Европейска комисия предлага отсега нататък да бъдат въведени благоприятни условия за ясно разграничаване на източника на информацията, нейната меродавност и финансирането на медиите. Предлага се също медийната просветеност да бъде преподавана в учебно заведение.

На страните в Европейски Съюз се предлага да предизвикват качествената публицистика и образованието за публицисти, както и да подхващат ограничения в отбрана на медиите от провокациите на пазарната среда.

От онлайн платформите комисията чака затегнат надзор над рекламите в уеб сайтове, които популяризират агитация и дезинформация. Платформите следва да вкарат ограничавания в политическата реклама и да изтриват подправени консуматори. Предвижда се разгръщането на интернационална мрежа от специалисти по инспекция на данните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР