Технологични пропуски в сигурността на някои смартфони могат да позволят

...
Технологични пропуски в сигурността на някои смартфони могат да позволят
Коментари Харесай

Смартфони с определен чип са уязвими за хакерски атаки

Технологични пропуски в сигурността на някои смарт телефони могат да разрешат на хакери да поемат надзор над устройствата, в които са вградени избрани чипове, създадени от южнокорейската корпорация " Самсунг " (Samsung). За това предизвестяват експертите от " Проджект Зироу " (Project Zero) - екип за изследвания в областта на мрежовата и осведомителна сигурност, финансиран от компанията " Google " (Google), благосъстоятелност на софтуерния колос " Алфабет " (Alphabet).
Хакерите се нуждаят единствено от телефонния номер 
Проблемът поражда при смарт телефони, създадени от " Самсунг ", от " Google " и от китайската компания " Виво " (vivo), в които са вградени модемните чипове " Ексинос " (Exynos). 

Хакерите се нуждаят единствено от телефонния номер на даден смарт телефон, с цел да обхванат в системата му и да се снабдят с цялата информация, която се съхранява на него. По този метод те могат да доближат до доста по-добре предпазени осведомителни системи, с които притежателят на устройството се свързва, в случай че е оторизиран, като онлайн банкирането му да вземем за пример. 

Ето кои мобилни устройства, съгласно експертите от " Проджект Зироу ", могат да се окажат уязвими за офанзивите на компютърните нарушители:

- Някои модели смартфони на " Самсунг ", в това число устройствата от сериите: S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 и A04.

- Смартфони на  " Виво ", измежду които и устройствата от сериите: S16, S15, S6, X70, X60 и X30.

- Смартфони на  " Google "  от сериите  " Пиксел 6 " (Pixel 6) и  " Пиксел 7 " (Pixel 7). 

- Уязвими за хакерски офанзиви са даже смарт ( " умни " ) превозни средства, на които е инсталират чипсетът  " Ексинос ауто Ти 5123 " (Exynos Auto T5123), предизвести екипът на " Проджект Зироу ".

Чипсетът съставлява набор от интегрални схеми, основани като основа на даден компютърен процесор или като неразделна част от неговото устройство, което му разрешава да работи непосредствено с дънната платка. Те са отличен метод за свързване на връзката с останалите съставни елементи, които са част от дадена платка, като Ю Ес Би (USB) портове, памет, клавиатура, карти за уголемение, мишка и други, осведоми профилираният уебсайт vidabytes.com. 

От производителите на уязвимите смарт телефони зависи по кое време софтуерните пропуски в сигурността им ще бъдат отстранени посредством актуализация на софтуера, конфигуриран на устройствата, отбелязва ДПА.

Това към този момент е направено за устройствата от серията " Пиксел 7 " (Pixel7) на " Google " и те към този момент са подсигурени против хакерски офанзиви, съгласно " Проджект Зироу ". 

Специалистите по осведомителна сигурност предлагат на притежателите на другите уязвими смарт телефони да изключат две от функционалностите им, до момента в който те бъдат предпазени посредством актуализация на софтуера, а точно: " Уай-Фай колинг " ( " Обаждане през безжична мрежа " - Wi-Fi calling) и   " Войс овър Ел Ти И " ( " Voice over LTE " - VoLTE) - технология за транспорт на глас и видео през 4 Джи (4G) или 5 Джи (5G) мрежа.
Спад на продажбите на смарт телефони в световен мащаб 
Пазарът на смарт телефони в световен мащаб сега изживява постпандемичен спад на продажбите, осведоми консултантската компания за пазарни изследвания в областта на софтуерния бранш " Каналис " (Canalys) на своя уебсайт canalys.com.

Доставките на смарт телефони през 2022 година са намалели с 12 % на годишна основа до 1,19 милиарда устройства, което е най-ниското им ниво от 2014 година насам. Още по-значителен е спадът през последното тримесечие на предходната година (с 18 % до 296,9 милиона устройства) по отношение на същия интервал на 2021 г. 

Всички водещи производители в света, с изключение на  " Епъл "  (Apple), регистрират спад на продажбите на годишна основа през предходната година. 

" Самсунг "  запазва водещата си позиция на световния пазар на смарт телефони, с пазарен дял от 22,0 %, само че продажбите му понижават с 6 % по отношение на 2021 г. 

Следва " Епъл " с пазарен дял от 19,0 % и растеж на продажбите от 1,0 %, единственият измежду петте водещи производители на смарт телефони в света, който регистрира повишение на доставките през 2022 г. 

На трето място с пазарен дял от 13,0 % е китайската корпорация " Сяоми " (Xiaomi Corp). Тя записва спад на продажбите на смарт телефоните си с 20,0 % по отношение на 2021 г. 

На четвъртата позиция е различен китайски производител - " Оппо " (OPPO), чийто пазарен дял е 10,0 %. 

" Оппо " и петият в класирането - различен производител от Китай " Виво ", който е с пазарен дял от 9,0 %, регистрират срив на продажбите на смарт телефони с по 22,0 % на годишна основа през 2022 г. 

Спадът на доставките, който записват китайските производители, се дължи на композиция от по-слабо търсене на смарт телефони в световен мащаб и от рестриктивните ограничения против разпространяването на ковид, които управляващите в Китай постановиха в редица райони през част от предходната година, отбелязва " Каналис ". 

Анализатори от компанията допускат, че пазарните водачи " Самсунг " и " Епъл " ще се опитат да покачат приходите си, залагайки на продажбите на своите премиум модели смарт телефони. Китайските производители " Сяоми ", " Оппо " и " Виво " обаче " към момента са уязвими от неустойчивото търсене (на мобилни телефони - бел. ред.) в световен мащаб и от рестриктивните мерки на пазара в Китай ", 

" Нарастващият риск от световна криза ще трансформира 2023-а в сложна година (за пазара на смарт телефони - бел. ред.) ", означават специалистите от " Каналис ".

" Голяма част от намаляването на продажбите на смарт телефони се дължи на разрастващите се страни, където неналичието на търсене, възходящите разноски за живот и инфлацията оказват въздействие на потребителите с по-малки приходи ", означи Набила Попал, шеф на отдела за изследвания в компанията за пазарни разбори " Интернешънъл дейта корпорейшън " (International Data Corp. - IDC).

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР