Технологични гиганти, социални мрежи, стриъйминг платформи и създатели на видеоигри

...
Технологични гиганти, социални мрежи, стриъйминг платформи и създатели на видеоигри
Коментари Харесай

Google, Apple, Netflix… Кои тех гиганти дръпнаха шалтера на Русия и какво значи това

Технологични колоси, обществени мрежи, стриъйминг платформи и основатели на видеоигри изтеглят бизнесите си от Русия. Досега шалтера са дръпнали имена като Microsoft, Гугъл, Netflix, PayPal и други. VISA и MasterCard стопираха интервенциите си на територията на Русия, което на процедура значи, че банковите карти, издадени от съветски банки, няма да работят в съветски магазини и банкомати.

Microsoft

Компанията на Бил Гейтс Microsoft разгласи в петък, че стопира всички продажби на своите артикули и услуги в Русия поради това, което дефинира като " безпричинно, непровокирано и нелегално навлизане " на страната в Украйна. Софтуерният колос също по този начин даде обещание да помогне за отбраната на Украйна против съветските хакерски атаки. По-рано Microsoft съобщи, че стопира да демонстрира наличие от държавните медии RT и " Спутник " и ще намали рейтинга на резултатите от търсенето им в Bing - търсачката на Microsoft. Освен това стопира и всички рекламни покупко-продажби с тях.

PayPal

Компанията за онлайн заплащания PayPal спря услугите си в Русия в събота. Малко по-рано пък взе решение да спре да записва нови консуматори в Русия.

EA и Activision Blizzard

EA и Activision Blizzard оповестиха, че няма да продават повече от своите игри и наличие в Русия. За Electronic Arts (EA), която има франчайза на FIFA, това включва игри, в допълнение наличие и пакети с виртуални валути, които към този момент няма да бъдат налични и в Беларус.

Apple

Apple сложи на пауза всички продажби на своите артикули в Русия, ограничи съветския достъп до цифрови услуги, в това число Apple Pay, и блокира RT News и " Спутник " в магазина си за приложения отвън Русия. В Украйна компанията също по този начин деактивира функционалностите за трафик и произшествия онлайн в Apple Maps поради опасенията, че Русия може да се насочи към съответни места, употребявайки тези принадлежности.

Гугъл

Гугъл забрани на съветски държавни медии да пускат реклами на своите платформи, блокира мобилни приложения, свързани с медиите RT и " Спутник ", отстрани от магазина си издателите от Гугъл News и забрани YouTube каналите им в цяла Европа.

Фейсбук и Instagram

Meta (компанията, която стои зад Фейсбук и Instagram) разгласи в понеделник, че сметките на RT и " Спутник " към този момент няма да бъдат налични в границите на Европейския съюз. В петък съветският народен телекомуникационен регулатор отвърна на удара, като блокира достъпа до Фейсбук в страната и дефинира дейностите на компанията на Марк Зукърбърг като " дискриминация " против съветските държавни медии.

Twitter

Действия против RT и " Спутник " предприе и Twitter, който изтри сметките на медиите в Европа, в сходство със възбраната на Европейски Съюз за подкрепяните от Кремъл новинарски издания, която влезе в действие в сряда. Тези два акаунта в Twitter към този момент са недостъпни в 27-те държави-членки на блока.

TikTok

Подобно на Фейсбук, Instagram и Twitter, TikTok също блокира достъпа до RT и " Спутник " в Европейски Съюз.

Snapchat

Snapchat спря всякаква реклама в Русия, Беларус и Украйна и споделя, че към този момент не приема доходи от съветски държавни предприятия. Компанията също по този начин даде обещание 15 милиона $ филантропична помощ за Украйна.

Booking и Airbnb

Онлайн туристическият сътрудник Booking и компанията за наемане на жилища Airbnb стопираха интервенциите си в Русия. Освен това Airbnb се отхвърля от таксите за посетители и домакини за всички резервации в Украйна, а хиляди хора, които не възнамеряват да посетят, употребяват платформата, с цел да изпращат пари в Украйна като наемат жилища. Според стопански уеб сайтове през Airbnb в Украйна са влезнали над 2 млн. евро.

Над 11 хиляди души пък оферират безвъзмезден заслон на бежанци от Украйна.

Netflix

Netflix - една от най-големите стрийминг платформи в света, спря услугата си в Русия. Според Variety компанията е сложила на пауза всички бъдещи съветски планове. Спрени за неустановен интервал от време са и четири истински продукции.

Spotify

Гигантът за аудио стрийминг Spotify затвори своя офис в Русия за неустановен интервал от време и отстрани цялото наличие от съветските държавни медии RT и " Спутник ".

Nokia

Финландският производител на мрежово съоръжение Nokia аяви във вторник, че ще спре доставките за Русия, с цел да съблюдава глобите, наложени на страната. Nokia нормално доставя MTS, Vimpelcom, Megafon и Tele2 в Русия.

Ericsson

Шведският телекомуникационен колос Ericsson също реши да спре всички доставки до клиенти в Русия краткотрайно поради обстановката в Украйна.

Спирането на продажбите в границите на една страна е едно. Прекратяването на достъпа до значими интернет услуги е напълно друго нещо. Особено в 21 век. Особено в ерата на технологиите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР