Технологичната компания UiPath, която се превърна в първия технологичен румънски

...
Технологичната компания UiPath, която се превърна в първия технологичен румънски
Коментари Харесай

От $3 милиарда до $35 милиарда: Румънски IT гигант вече е сред най-скъпите стартъпи в САЩ

Технологичната компания UiPath, която се трансформира в първия софтуерен румънски " еднорог " (старт-ъп с капитализация над 1 милиард долара), е съумял да притегли нов кръг от вложения. Така капитализацията на разработчикът на програмен продукт към този момент доближава 35 милиарда $, което го прави една от най-големите неборсови софтуерни компании в Съединени американски щати.

UiPath е учредена от румънските бизнесмени Даниел Динес и Мариус Тирка в Букурещ. Няколко години по-късно централата на компанията се мести в Ню Йорк, а бизнесът ѝ в интернационален проект се разраства.

Според информацията в разнообразни медии последният рунд от вложения за UiPath възлиза на 750 милиона $, като измежду фондовете, финансирали компанията, са Alkeon Capital, Coatue, Altimeter Capital management, Sequoia Capital и други.

През юли предходната година софтуерният разработчик съумя да притегли други 225 милиона $, което го оцени на 10,2 милиарда $. Към този миг създателят Даниел Динес към този момент се беше включил към групата на най-заможните хора в света, като той се трансформира в първият румънски милиардер от софтуерния бизнес.
 Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния
Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?

За по-малко от 3 години капитализацията на сдружението е повишена над 11,6 пъти от 3 милиарда $ през 2018 година до 35 милиарда $ при започване на 2021 година.

В края на предходната година от UiPath потвърдиха, че възнамеряват да създадат първично обществено предложение на акции (IPO) на американската борса. Тогава беше посочено, че то може да донесе капитализация от 20 милиарда $ на компанията.

След последния кръг от вложения обаче ръководителите на сдружението имат опция да създадат непосредствено листване на борсата вместо IPO. Според мнения на източници на CNBC от UiPath към този момент обмислят точно тази алтернатива за дебют на фондовия пазар.
 UiPath ще дебютира на борсата през първата половина на 2021-а
Най-скъпата компания в историята на Румъния скоро може да коства $20 милиарда

Преди време компанията " сътвори " първият ИТ милиардер на северната ни съседка

UiPath е учредена през 2005 година, като главно тя се занимава с така наречен роботизирана автоматизация на процесите (RPA). Тя обаче стартира да набира по-сериозно скорост десетилетие по-късно. Към момента компанията има над 6300 клиенти, измежду които Amazon, Bank of America и Verizon, както и 400 000 консуматори.

Към декември годишните ѝ доходи възлизат на към 360 милиона $. За две години броят на чиновниците ѝ се е нараснал 16 пъти, като към днешна дата за нея работят повече от 2500 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР