Технологичната компания Telus International обяви, че предприема юридически действия срещу

...
Технологичната компания Telus International обяви, че предприема юридически действия срещу
Коментари Харесай

Telus заплаши BIRD със съд след скандал около модерирането на Facebook

Технологичната компания Telus International разгласи, че подхваща юридически дейности против проверяващия уебсайт Bird.bg. Причината за това идва от обява във Фейсбук страницата на медията. В нея от Bird насочат рецензии към чиновници от компанията, за която настояват, че модерира наличието на обществената мрежа в България.

В поста си те споделят персоналните сметки на част от чиновниците в Telus, като в същото време ги приканват да " постъпят рационално " и да станат " информатори ".

" Вече разполагаме с координатите на десетки чиновници и сме пред моралната алтернатива да ги публикуваме, с цел да се окъпят в националната обич и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим, като в това време отказваш да блокираш съветските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки ", пишат Bird в обявата си.

Реакцията им пристигна, откакто против акаунта на основния редактор Атанас Чобанов във Фейсбук бяха наложени рестрикции. Профилът му беше стеснен за 30 дни след шерването на вест за това, че Европейският парламент е оповестил Русия за страна, спонсорираща тероризъм.

Неофициално се твърди, че точно Telus дава отговор за модерирането на българското наличие във Фейсбук - информация, която до момента не е коментирана от софтуерната компания.

Публикацията на проверяващия уебсайт провокира изключително огромно внимание във Фейсбук. От Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) обявиха, че тя съставлява форма на онлайн тормоз и съдържа евентуални закани към чиновниците на компанията. Те приканват BIRD да отстрани въпросните постове и да се извини на засегнатите лица.

Случилото се провокира и отговор от страна на Telus International. Те назовават оповестените изказвания на уеб страницата " неточни " и показват, че " към този момент са подхванати нужните юридически дейности към разпространителите на съответните погрешни изказвания ". Те обаче не споделят нищо за работата си с Фейсбук.

" Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и погрешни изказвания, подтикващи към принуждение и разпра с наши чиновници, несъвместими с правилата на демократичното общество и справедлива публицистика ", се споделя в изказването на компанията.

Модерира ли Telus наличието във Фейсбук?

От известно време консуматори в обществената мрежа показват своето неодобрение от метода, по който се модерира българското наличие във Фейсбук.
Многобройни са сигналите против намерено пропагандни профили, които не престават да се популяризират свободно в платформата.Има и случаи, при които изчезват профили на знакови сериозни български създатели в обществената мрежа - знак, че Фейсбук не съумява да защищити профилите им от " тролски офанзиви ".
Ситуацията беше мощно повлияна от дезинформацията, която се разпространяваше около пандемията от ковид и имунизациите, само че доближи до още по-напрегната точка след началото на съветската война в Украйна и шерването на. През април български консуматори във Фейсбук с която упорстват да бъдат прегледани механизмите за надзор на наличието.

Кой тъкмо модерира българската секция на Фейсбук е въпрос, по който наподобява към момента не може да бъде даден безапелационен отговор. През 2019 година софтуерният колос откри свои офис у нас, който се ръководи в партньорство точно с Telus International.

В изявление за Economy.bg шефът на компанията по " Публични политики " за Централна и Източна Европа Габриела Чех споделя, че в офиса ще работят 150 модератори на наличие на няколко езика - в това число турски, казахски, грузински, съветски и български.

А малко по-късно от Фейсбук споделят пред " Капитал ", че изявленията на български език " към този момент се модерират от няколко центъра за разглеждане на наличие, в това число от тези в Дъблин и Есен ", като споделят, че " е допустимо в бъдеще част от хората в софийския офис да се занимават и с модериране на изявленията на български език ".

Зад марката Telus в България стои компанията " Колпойнт Ню Юръп ". През 2012 година Telus International придобива българската компания и сега е един от най-големите работодатели в аутсорсинг бранша в България.
TELUS International е обществено търгувана компания, от която мажоритарният дял е благосъстоятелност на TELUS - водеща канадска телекомуникационна компания.Компанията е одобрен снабдител на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 чиновници в световен мащаб.В България обслужва над 50 клиента и е най-големият шеф в бранша с над 4500 чиновници.
Сред създателите на компанията са Ксавие Марсенак и Олга Егорова-Марсенак. Двамата са акционери в сдружението " Насекомо ", което възнамерява основаването на плантация за произвеждане на протеини и храни за животни от ларви на мухи край Лозен.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР