Технологичната 2021 година започва с първото виртуално технологично изложение СЕS(снимка:

...
Технологичната 2021 година започва с първото виртуално технологично изложение СЕS(снимка:
Коментари Харесай

Виртуални спектакли замениха изложенията, но нещо липсва


Технологичната 2021 година стартира с първото виртуално софтуерно ревю СЕS
(снимка: CC0 Public Domain)

Утре би трябвало да стартира огромното софтуерно ревю CES. Традиционно то се организира в Лас Вегас. Обичайно това е седмица, наситена с новини за прелестни нови технологии. За софтуерните медии интервалът е една от най-натоварените седмици в годината – пет денонощия с не повече от 10 часа сън общо, препускане из залите с демонстрационни щандове и отразяване в придвижване. Но тази година не е по този начин. CES ще се организира виртуално. Както, вероятно, и други значими софтуерни изложби по света.

Преди две години в изявление пред BBC Гари Шапиро, един от основателите на ревюто CES, споделя концепцията си за болест, която прави невероятно присъстващите да се срещнат персонално на ревюто. Тогава той разказва картината като „ дистопична ” концепция. Днес тя е реалност.

Големите софтуерни изложби са време, когато хай-тек компаниите се надпреварват да покажат новостите, по които са работили седмици и месеци наред. Показват се стотици нови артикули. Под бурни овации на сцената излизат да приказват шефовете на най-големите софтуерни компании от целия свят. Пристигат звезди от всички области и публиката избухва от неспокойствие. Роботи танцуват и щъкат напред-назад из залите. Блестят електрически автомобили и пътнически дронове, наобиколени от приклякащи фотографи.
още по тематиката
С прехода към виртуално шоу отново ще има софтуерни вести, само че нещо огромно липсва. Възможността софтуерните публицисти и анализаторите да видят онлайн новите артикули – и да ги пипнат – лишава аудиторията от нещо доста скъпо: директните усещания от новите неща.

Така да вземем за пример, на MWC 2019 публицистите имаха опция да пипнат и „ разцъкат ” най-новото в света на смарт телефоните – тези със сгъващ се екран. Усетихме какво е д държиш сходно устройство в ръцете си. Почувствахме напрежението на огъващия се полимерен пласт. Чухме лекото „ скриптене ” на материала при всяко прегъване. Някои от нас даже се ужасиха какъв брой нежно наподобява прегъващото се фолио. Можехме да създадем чудесни фотоси и видеозаписи с помощта на обстоятелството, че нямаше задоволително бройки за всички: до момента в който едните „ мачкаха ” сгъваемите телефони, другите снимаха, а след това разменихме функциите си.

Впечатлението, което човек добива от персоналния допир с новата технология, е много по-различно от това, което остава при плануваната проява, в която някъде там начело, на сцената, някой добре квалифициран представител на фирмата-производител с лекост размахва новото устройство като че ли то постоянно е било част от действителността. Да, тяхната проява има тъкмо тази цел, да сътвори усещане за лекост и приятност. Но когато ние пипнем устройствата, усещаме и насладата, и слабостите. Говорим за това в своите видеорепортажи и пишем в своите публикации.

Нещо повече. По време на ревю аз постоянно обикалям залите и щандовете в търсене на „ скрити перли ”. Това са компании, за които най-вероятно в никакъв случай никой не е чувал и които създават забавни нови артикули. Благодарение на това циркулиране се натъквам на неща като портативен проектор с размерите на цигарена кутия или пък течно изстудяване за сървърни системи – транспарантен и плискащ се като вода флуид, лоен на пипане, който съвършено лишава топлината от процесорите и не съдържа грам вода.

Намирането на такива „ скрити перли ” ми е разрешило да покажа зрелищни неща като,,,, и други Списъкът е голям. Това няма по какъв начин да се случи виртуално.

Още по-тъжно в тази ситуация е, че поради комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай осезаемо понижават опциите за наличие на китайски производители. Да, има огромни китайски компании на CES и тази година, само че по-малките и новаторски компании, които обичайно вземат участие по интернационалните изложби, с помощта на държавна дотация, вероятно няма да могат да се покажат. А точно от тях от време на време идват огромни – и приятни – изненади в света на технологиите.

Затова дано посрещнем новата седмица и CES с вярата, че следващата година ще имаме действителни софтуерни изложби, с действителни демонстрации, с действителни посетители, с изложители от целия свят и стотици, хиляди публицисти на място.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР