Техници искат увеличение на таксите за поддръжкаИма и такива на

...
Техници искат увеличение на таксите за поддръжкаИма и такива на
Коментари Харесай

90 000 опасни асансьора превозват хора у нас

Техници желаят нарастване на таксите за поддръжка
Има и такива на по 70 години, които още са в придвижване

Около 80% от асансьорите са за прекъсване

Около 90 000 рискови асансьора транспортират хора в жилищни и публични здания в страната, предизвести шефът на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков. Той изясни, че въпросните асансьори не дават отговор на техническите условия и че са създадени преди 30-40, а някои и преди 50 години. Не липсват и такива на по 70 години. “Това се позволява само в България от ръководещите органи - Министерството на стопанската система, Министерството на районното развиване, Агенцията “Технологичен контрол ”, Държавната ревизия за механически контрол. Тези към 90 000 асансьора в никакъв случай не са били осъвременени ”, безапелационен бе Маринков. Той изясни, че асансьорите с до 9 спирки подлежат на главен ремонт след 15-ата си година. Според него подобен обаче не е юридически на нито един.

Преди няколко месеца от Българската асансьорна асоциация упорстваха в Плана за възобновяване и резистентност да бъдат включени асансьорите като наложителна мярка при санирането. Това обаче не се случи.

“Подмяната на старите амортизирани асансьори с такива, които употребяват към 90% по-малко електрическа енергия и даже създават такава и нямат потребност от непрекъснати доставки на аварийни елементи, ще има голям непряк резултат върху карбоновия отпечатък ”, настояват енергийни специалисти.

В момента има градове в България, в които всички асансьорни техници отхвърлиха да поддържат съществуващите остарели асансьори, тъй като са в неспасяемо техническо положение, настояват от асансьорната асоциация, откъдето упорстват за нарастване на таксите за поддръжка. Сега месечната такса за асансьор е сред 50 и 100 лева “Ако в всеобщите асансьори има към 100 консуматори, при 50 лева абонаментна такса - излиза по 0,50 лева на човек. В случай че таксите се усилят тройно, те ще бъдат по 1,50 на човек ”, пресметна ръководителят на асансьорната асоциация Валентин Маринков.

Според него в случай че бъдат спазвани всички условия за инспекция на техническото положение на асансьорите, надзорните частни компании би трябвало да спрат от употреба 80% от тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР