Техническият университет - филиал Пловдив стана домакин на кръг от

...
Техническият университет - филиал Пловдив стана домакин на кръг от
Коментари Харесай

Състезания с роботи за класиране в националната Робо лига

Техническият университет - филиал Пловдив стана хазаин на кръг от надпреварите с роботи, проведени от Робо лига България. За първи път Пловдив пое семейството на това съревнование и е доста вдъхновяващо да забележим тук възпитаници и студенти, които се интересуват от роботи, сподели Дилян Михнев от Робо лига България. Състезанията се провеждат за шести път у нас, само че за първи път има четири предварителни кръга в градовете Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, като финалите ще бъдат в София през ноември. Робо лига България е съдружие от близо 100 доброволци, които имат единствена цел - популяризация на роботите посредством надпревари.


„ Ние сме съучредители на Робо лига България и сме удовлетворени, че нашият университет стана хазаин на съревнование. Днес в подготовката на надпреварата и в сглобяването на роботи вземат участие 11 наши студенти от 3 специалности, свързани с електроника, автоматика и механика. " - сподели доцент доктор Никола Шакев, заместител шеф на Техническия университет - филиал Пловдив. Студентите от вуза участваха в сглобяването на два комплицирани робота, както и в настройките на логаритъма за следене на линия. Най-малките участници в надпреварата бяха първокласници, като пускаха роботите на тепиха. От Робо лига България споделиха, че имат упоритости да вкарат самостоятелни летящи роботи в надпреварите през идната година.
= Състезателни дисциплини =
Днешното съревнование сред роботи в Пловдив беше в три дисциплини. Първата от тях е „ Мини сумо ", в която безусловно самостоятелни роботи с еднообразно тегло и размери трябваше сами да открият противника на тепиха и да го изблъскат отвън него. Втората дисциплинираност е „ Супер линия ", в която участваха самостоятелни роботи - по четири машини във всеки старт. Тук няма ограничаване в размера и скоростта, само че задачата е да се създадат повече обиколки по комплицирана линия с доста завои. Изблъскването и изпреварването на противника е част от играта.
Третата дисциплинираност е „ Свободен жанр ". В нея жури и аудитория правят оценка хрумвания и тяхната реализация в комплицирани роботи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР