Техеранската фондова борса затвори днес с най-високия растеж от началото

...
Техеранската фондова борса затвори днес с най-високия растеж от началото
Коментари Харесай

Иранската икономика чупи рекорди

Техеранската фондова борса затвори през днешния ден с най-високия напредък от началото на активността си през 1967 година в конюнктура на неустановеност за икономическото развиване на Иран, съобщи AFP.

След тридневна пауза в работата на борсата поради почивните дни и празника по случай края на Рамазана тази заран показателят TEDPIX мина за пръв път границата от 100 000 пункта и завърши сесията на рекордното равнище от 102 452,4 пункта, отбелязвайки покачване с 3,33 на 100.

През януари TEDPIX се приближи до прага от 100 000 пункта, само че не го надвиши. После борсовият показател спадна, въпреки и запазвайки наклонност към напредък, откакто Съединени американски щати обявиха на 8 май, че се отдръпват от интернационалната договорка за нуклеарната стратегия на Иран от юли 2015 година.

Решението планува възобновяване на всички американски наказания против Иран, вдигнати по силата на съглашението, и стартира да отблъсква от страната мнозина задгранични вложители, завърнали се там след 2016 година.



Средата е прекомерно неподходяща за бизнес и редица ирански медии изясняват борсовия напредък с това, че борсата наподобява е един тип леговище от инфлацията, която се форсира поради поевтиняването на националната валута. За осем месеца иранският риал изгуби над 45 % от цената си по отношение на щатския $, добавя организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР