Техеран/София. В сутрешните часове на понеделник провинция Северен Хоросан в

...
Техеран/София. В сутрешните часове на понеделник провинция Северен Хоросан в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Двойка умерено-силни земетресения са реализирани в Североизточен Иран

Техеран/София. В утринните часове на понеделник провинция Северен Хоросан в Североизто-чен Иран се разтресе от двойка умерено-силни трусове и провокираните от тях последващи земетресения. Според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център и Геоложки изследвания на Съединени американски щати земетресенията са с магнитуди 5.3 всяко от тях и са станали в 03:35 и 05:24 локално време. Епицентрите им са на към 50 километра (км) запад-югозапад от град Божнурд - столица на провинция Северен Хорасан, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

В случая Евро-Средиземноморският сеизмологичен център оповестява единствено вторични земетресения на релативно високо магнитудно равнище – до 20 часá локално време са разпознати 5 афтершока с магнитуд над 3.5; два от тях имат магнитуд 4.4 и 4.3. За същия период от към 16 чáса Иранският център в Университета в Техеран оповестява 20 вторични труса с магнитуд 2.5 и повече, като единствено сред двете оптимални трусове са регистрирани четири труса с магнитуд под 3.

В осъществената серия двата източника с оптималната отделена сила неизбежно са нанесли вреди поради ниското качество на строителните материали и осъществяване. Ръководителят на иранската организация за избавяне и помощ на Червения полумесец Мехди Валипур е декларирал пред IRNA, че трима души са ранени, а 11 избавителни екипи са в епицентралния район за подкрепяне на засегнатите от земетресенията.

Относно силата на въздействията известна информация се намира в сведения, изпратени от очевидци до Европейския сеизмологичен център. Така за първото земетресение с магнитуд 5.3 научаваме, че в град Божнурд интензивността е към V-VI степен по 12-степенната скáла. За страдание, липсват отчети от Джаджарм, единствено на двадесетина километра южно от епицентъра. В провинция Голестан на дистанции над 100 км западно от епицентъра въздействието е от IV степен в градовете Минудащ (около 30 хил.ж.) и Гонбад-е Кавус (около 152 хил.ж.; б.Горган). На 150 км в североизточна посока се разполага туркменската столица Ашхабад (900 хил.ж.). Там интензивността доближава IV степен. Усетен е и вторият трус с магнитуд 5.3.

На 13 май 2017 земетресение с магнитуд 5.4 се случи на към 60 км североизточно от новата интензивност. Това събитие унищожи постройки в региона на епицентъра и лиши живота на трима души; броят на ранените надмина 350.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР