Тегне ли прокоба свише над аржентинския национален отбор по футбол?

...
Тегне ли прокоба свише над аржентинския национален отбор по футбол?
Коментари Харесай

И на Мондиал `22 Аржентина пак се бори с "Проклятието от Тилкара"

Тегне ли поличба свише над аржентинския народен тим по футбол? Мнозина имат вяра, че повода към този момент 36 години " гаучосите " да не съумяват да завоюват международната купа за трети път след 1978 и 1986 година е " Проклятието от Тилкара ".

Историята за следващ път бе възкресена по време на Мондиал `22 в Катар, където към този момент Лионел Меси и компания опровергават суеверията и вървят решително напред, като към този момент са на 1/4-финал. Но въпреки всичко, с цел да стигнат до върха, са им нужни още три победи и до момента в който не ги извоюват, вероятността да бъдат застигнати от " проклятието " е налице. А по какъв начин стартира всичко?

Под управлението на именития треньор Карлос Билардо аржентинците се класират за Мондиал `86 в Мексико. През януари въпросната година тимът организира 10-дневен предварителен лагер в дребното градче Тилкара в северната провинция Хухуй. То се намира на 2460 м надморска височина и това ще помогне за адаптацията на играчите в Мексико сити (2240 м).

С тима не са двете най-големи звезди - Диего Марадона и Даниел Пасарела, които не са пуснати от своите клубове. Отсъстват и доста други от разширения лист на Билардо и в действителност селекционерът съумява да заведе в планината единствено 14 национали.

В Тилкара, който е ситуиран на границата с Боливия, се намира църквата на блажената сеньора Росарио, където няколко футболисти от отбора на Аржентина постоянно ходели да насочат молитвите си. Смята се, че пред иконата на Богородица от Копакабана те дават обещание, че в случай че " гаучосите " съумеят да завоюват международната купа на Мондиал `86, целият тим ще се върне в Тилкара,

 

с цел да благодари на Дева Мария и на локалното население,

 

че ги е приютило.

Както е добре известно, на шампионата няколко месеца по-късно аржентинците побеждават като първенци. По пътя се случват Божията ръка и Гола на века (и двете дело на Марадона в 1/4-финала против Англия), а " албиселесте " не губят нито един мач и подвигат купата.

Само че в продължение на доста години след финала на ст. " Ацтека " играчите на Аржентина по този начин и не се завръщат в Тилкара. Поради което и до ден-днешен се счита, че над тима виси проклинание, което му пречи да завоюва още веднъж международното състезание.

Оттогава аржентинците два пъти стигат до финала и два пъти го губят, освен това с един и същи резултат против един и същи противник - 0:1 против Германия в Италия през 1990 година и в Бразилия през 2014 година Паралелно южноамериканците печелят други четири значими трофея - три пъти Копа Америка (1991, 1993, 2021) и един път Купата на крал Фахд (предшественика на Купата на конфедерациите на ФИФА - през 1992 г.).

За известно време историята за " Проклятието от Тилкара " е позабравена, само че бива съживена тъкмо 20 години по-късно. През 2006 година преди международното в Германия тогавашният президент на аржентинската футболна федерация Хулио Грондона изпраща в градчето имитация на шампионската купа с надпис: " От аржентинския футбол

 

за Богородица от Копакабана с безконечна признателност за благословията,

 

която оказа помощ на Аржентина да завоюва Мондиал `86 ". Но на вятъра.

Преди шампионата в Южна Африка през 2010 година пък е основана онлайн петиция, която набира хиляди подписи с апел първенците от 1986 година да се съберат в Тилкара. Чак след една година откликват двама от носителите на трофея - Серхио Батиста и Хосе Луис Браун, които оферират да изпратят на Дева Мария фланелка на националния тим. През 2011 година двамата посещават тайно църквата с вяра да скапват проклятието, само че очевидно не съумяват, защото още на идващия шампионат аржентинците още веднъж губят финала.

В навечерието на международното в Русия през 2018 година даже " Кока-Кола " включва историята в своята рекламна акция и завежда осем играчи от шампионския тим в Тилкара, трансформирайки аржентинското градче в едно от общо 91 места в 51 страни по света като част от световната обиколка на трофея. Заедно с купата там идват Хосе Луис Браун, Оскар Гаре, Нери Пумпидо, Карлос Тапия, Ектор Енрике, Серхио Батиста, Хулио Олартикоечея и Рикардо Джусти, които дори изиграват показателен мач пред локалното население.

След шумната аудиенция у аржентинците се заражда вярата, че Мондиал `18 може да донесе по този начин бленувания триумф. Уви, това още веднъж не се случва и " гаучосите " отпадат на 1/8-финалите от Франция - чийто отбор по подигравка на ориста след това печели трофея в Москва.

А в този момент, несъмнено, всички погледи - и аржентински молебствия, са отправени към Катар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР