technews.bgснимка: БулфотоНад 200 общественици подкрепиха писмо до министъра на транспорта

...
technews.bgснимка: БулфотоНад 200 общественици подкрепиха писмо до министъра на транспорта
Коментари Харесай

Предлагат промяна на клавиатурната подредба по БДС

technews.bg

фотография: Булфото

Над 200 общественици поддържаха писмо до министъра на превоза осведомителните технологии и известията с молба за смяна на българската клавиатурна класификация по БДС. Сред тях попадат духовни лица, преподаватели, политици, предприемачи, експерти, писатели, преводачи, учители и представители на остарялата българска емиграция и на българските общности в Македония, Сърбия и Северна Гърция.

Българската писменост се състои от 30 букви. Към момента обаче в клавиатурната класификация по БДС 5237:1978 (действащ от 1 януари 1978 г.) са включени и две спомагателни букви от непозната писменост (руската), а точно Э и Ы, заели мястото на Ѣ и Ѫ от машинописната класификация в деяние преди правописната промяна от 27 февруари 1945 година

Посоченият стандарт съдържа и други недостатъци, останали от времето на приложимост на пишещи машини. Днес към момента продължава да работи 42-годишният стандарт БДС 5237:1978 и всички български компютърни клавиатури се създават съгласно него.

„ Необходима е смяна на стандарта за усъвършенстването му и привеждането му в единодушие със актуалната езикова и техническа реалност. Във връзка с това, предлагаме МТИТС да провежда и координира работна група с присъединяване на представители на Българска академия на науките, Софийския университет, бизнеса и други заинтригувани лица, която да разиска актуализирането на стандарта БДС 5237:1978 ”, се споделя в писмото.

Инициаторите на смяната оферират да се вземат под внимание положителните хрумвания, заложени в неосъществения план прБДС 5237:2006 и други Ето и съответните оферти и мнения в писмото до министъра на превоза:

1. Включване на знака Ѝ

Българското местоимение Ѝ се изписва с тежко акцентиране за разграничаване от съюза И. Много постоянно то бива погрешно сменено с И или Й. С цел повишение на грамотността и качеството на машинно набраните текстове, предлагаме знакът Ѝ да бъде подложен на мястото на основния Ь, защото нито една дума не стартира с него.

2. Включване на пунктуационните знаци долни и горни кавички „ ”

Включването на българските долни и горни кавички ще спомогне в допълнение за вярното сформиране на текстове съгласно нормите на българския език. Предлагаме те да се включат на мястото на знаците ~ и `, които се употребяват рядко в текстовете на български език.

3. Включване на буквите  Ѣ Ѫ  и  Ѭ

Българският правопис от интервала 1878 година до 1945 година се употребява и през днешния ден в научни и профилирани издания, в библиотечни системи и при цитиране на исторически документи; той се употребява и в модерни издания на част от българските емигранти и наследниците им за периодически издания и книги; този правопис се радва на възходящ интерес измежду младите българи, които го употребяват за връзка в интернет. Преподаватели и студенти по българска лингвистика имат потребност от тези букви в образователния развой и се постанова да употребяват ексцентрични клавиатури.

Включването на буквите Ѣ, Ѫ и Ѭ в българската клавиатура ще облекчи механически работата във всички посочени случаи, ще благоприятства за популяризирането на книги и текстове от интервала преди правописната промяна от 1945 година, ще понижи дистанцията сред днешната правописна просвета и тази от преди 1945 година

Предлагаме Ѣ да размени Э, а Ѫ да размени Ы; Ѭ би трябвало да бъде на трето равнище (виж т. 7), над буквата Ѣ; считаме за ненужно съветски букви да участват в българската клавиатурна класификация, която не е ергономично приспособена за набор на текстове на съветски език.

4. Включване на Щатски долар и Евро

Символите за валути Щатски долар и Евро се употребяват извънредно постоянно и включването им ще улесни потребителите. Могат да се включат на мястото на І и V като съществени клавиши.

5. Включване на ударени гласни

При сформиране на научни текстове се постанова потреблението на ударените гласни. Включването им на трето равнище (виж т.7) над съответните гласни ще улесни работата със профилирани текстове.

6. Включване на @

Електронната поща на кирилица към този момент е действителност и е належащо включване на признака @ на трето равнище над цифрата 2 (виж т.7), с цел да се избегне превключването на клавиатурната класификация единствено поради неговото изписване.

7. Въвеждане на трето равнище в клавиатурната класификация

Традиционно при пишещите машини и при доста компютърни клавиатура има единствено две равнища на въвеждане. Нормално (малки букви, числа) и „ шифт ” равнище (главни букви, специфични знаци). Компютрите разрешават въвеждането на трето и четвърто равнище, като третото равнище се достъпва с клавиша „ десен алт ” (AltGr), а четвъртото с „ десен алт ” + „ шифт ”. Това ще разреши да се прибавят повече букви и знаци — да вземем за пример клавиш за слагане на акцентиране, кирилски букви за други славянски езици (включително отпадналите Э и Ы за въвеждане на обособени съветски думи при нужда) и така нататък

8. Буквите в интернет разширението.ею

До нашето внимание доближи информацията, че при започване на 2009 година Европейската комисия е отправила запитване до МТИТС кои букви на кирилица да се поддържат в домейна.ею, защото българският език е формален в Европейски Съюз. Освен българската писменост, са били изпратени и Э и Ы като част от нея. Изхождайки от причините нагоре, предлагаме да изпратите публично писмо до организацията EURid и да ги помолите за включване на буквите Ѣ, Ѫ и Ѭ.

9. Буквите в интернет разширението.бг

Според направените правила за домейна.бг в публичен съвет към МТИТС, би трябвало да се поддържат единствено букви от българската писменост. По някаква причина обаче РегистърБГ/ИменаБГ нарушават това предписание и разрешават регистрация на домейни с буквите Э и Ы. Предлагаме да поставите на разискване в публичния съвет включването на тези две букви като заварено състояние в разпоредбите, само че и на буквите Ѣ, Ѫ и Ѭ по гореизложените аргументи.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте забрав
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР