Тече разследване от прокуратурата и от ръководството на лечебното заведение

...
Тече разследване от прокуратурата и от ръководството на лечебното заведение
Коментари Харесай

18-годишно момче издъхна в пловдивдска болница, родителите алармират за лекарска грешка

Тече следствие от прокуратурата и от управлението на лечебното заведение
18-годишно момче умря в пловдивска болница, а родителите му сигнализират за позволена лекарска неточност. Те описаха пред каква е фактологията на събитията, довели до гибелта на младежа.

Той пада и си удря главата, до момента в който е с другари. Прибирайки се у дома, споделя, че изпитва болки и стартира да повръща. Родители на момчето вземат решение да го заведат на доктор. Когато го одобряват в болница, всичко наподобява наред.

„ Лекарите предложиха да остане за през нощта, с цел да минат през пътека всички скъпи проучвания. Настаниха го, той изглеждаше добре”, споделя майката Калина Дафчева.

Два дни по-късно родителите са уверени, че синът им ще бъде изписан до дни, тъй като се усъвършенства. Когато го посещават в болничното заведение обаче, те заварват безжизненото му тяло.

„ Реших, че спи, тъй като хъркаше. Когато погледнах лицето му, видях, че на възглавницата има леке, а от устата му излизаше секрет. Направо се ужасих. Разтресох го, пробвайки да го събудя. Той дишаше, имаше сърдечен ритъм”, споделя още Калина.

„ Отидох до дежурната стая, която беше на 4-5 метра от неговата. Викнах им бързо да повикат доктор, тъй като жена ми не може да разсъни детето. Една от сестрите стана и ми сподели: „ Спокойно, бе, господине, ние му дадохме по-силно обезболяващо. Затова спи и не можете да го събудите”. И потегли постепенно към стаята. В момента, в който влезе, и тя разбра, че нещо се случва. Тогава започнаха да вършат животоспасяващи процедури”, добавя бащата Йордан Дафчев.

Родителите към момента не знаят какво лекарство е получил синът им. Предполагат, че той е аспирирал течностите, които е повръщал, защото лекарството е парализирало мускулите му и не е можел да преглъща.

Лекарите правили опити да спасят живота на момчето в продължение на 15 минути.

„ Чувах, че докторът желае да му сложат две дози адреналин. Това значи, че сърцето му стопира. Бях на метър от леглото, не желаех да излизам. Аз следих всичко. Лекарят не спираше да прави сърдечен масаж, два пъти сподели на сестрата да аспирира. Абокатът му беше изваден и оставен на шкафа. Търсиха венозен път през крайници му, само че не съумяха да намерят. Над натрупа на детето ми докторът сподели: „ Моите съболезнования! Случва се...”, споделя майката Калина.

Според родителите обаче това, което се е случило, е безнаказаност. По техните думи лекарите не са им дали информация за повода за гибелта.

„ Този личен състав се изгуби. 2 часа и половина стояхме над тялото на детето ни. Нямаше кой да пристигна и да каже какво ще се прави “, споделя още Йордан.

„ Събрахме му ръцете и краката и го завихме с един чаршаф... Знаете ли какъв коментар направи лекуващият доктор доктор Райков: „ Знам какво ме чака в този момент, ще ме влачите по съдилищата “. И си излезе “, добавя Калина.

Започнало е следствие от прокуратурата и от управлението на болничното заведение за проявена немарливост. А родителите желаят само правдивост и други като тях да не попадат в сходна обстановка.

От самата болница осведомиха, че във връзка гибелта на 18-годишния Теодор Давчев, наследник на адв. Йордан Давчев, от УМБАЛ „ Св. Георги “в лечебното заведение е назначена инспекция.

Болницата е предоставила цялостната здравна документи на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, сложени от проверяващите органи.

Новите сведения, получени в хода на осъществяваната инспекция са, че има данни пациентът да е потърпевш при пътнотранспортно произшествие, като в началото не е потърсил здравна помощ. Доста по-късно след контузията и след появяването на по-засилени признаци на черепно-мозъчна контузия е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било превозено от ЦСМП в Спешното поделение на болничното заведение.

Назначени и осъществени са съответните диагностични проучвания и пациентът е признат за лекуване на черепно-мозъчната контузия. Видът и обсегът на лечението са били разисквани с целия колектив на клиниката. Терапията е била ориентирана към преодоляване на положението и признаците – лекуване, ориентирано към понижаване на мозъчния оток.

За изясняване на аргументите за гибелта е назначена съдебномедицинска експертиза, само че лечебното заведение не е осведомено с резултатите от нея, защото материалите от досъдебното произвеждане се разгласяват само по преценка на прокурора.

От назначената инспекция в болничното заведение е открито, че пациентът е бил следен, в това число в деня на неговата гибел, и е бил в схващане и изцяло контактен, след което утежняването му е настъпило ненадейно.

„ Категорично не сме съгласни с изказванията на околните на умрелия, описващи държанието на медицинския личен състав в Клиниката по неврохирургия. Не бихме желали да разясняваме в елементи тези изказвания и на този стадий ще проявим схващане към положението на родителите “, показват от УМБАЛ „ Св. Георги “.

Въпреки погрешните обвинявания и медийния напън лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече детайлности по отношение на контузията, хронологията на събитията, лекуването и положението на младежа, допълват от болничното заведение.

Образувано е досъдебно произвеждане, чиято цел е да обясни цялата фактическа конюнктура и да реши има ли данни за лекарска неточност и закононарушение.

Оказали сме цялостно подпомагане на органите на досъдебното произвеждане и ще продължим да го вършим, акцентират от УМБАЛ „ Св. Георги “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР