Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. Здравната

...
Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. Здравната
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно

Тече развой на замяна на публичното опазване на здравето с частно. Здравната ни политика е цялостен неуспех. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на лицензираните сдружения за непринудено здравно обезпечаване и някогашен министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова.
Липсва разбор, по какъв начин се образуват цените на клиничните пътеки посочи доктор Виткова пред радио " Фокус " и добави, че 50 % от разноските за лекуване идват от джоба на пациентите и наклонността е те да нарастват. „ Това се случва в нашето опазване на здравето. И би трябвало да сме слепи, с цел да не забележим. Извънболничната помощ е към този момент 95% приватизирана. Тук-таме мъждукат някакви поликлиники – най-много в София и в някой и различен огромен град. Всичко друго е частно опазване на здравето. Болничната помощ от публичният бранш е в тежка рецесия. Тя, първо, е кадрова криза; второ, е финансова и управническа. Единствено се откриват все нови и нови частни лечебни заведения. Ако държавните ни мъже и дами не го виждат, ние като общество би трябвало да потърсим отговорност за това, което се случва, тъй като то е съпроводено без всякакво нормативно съображение с непрестанен растеж на персоналните разноски за опазване на здравето. В регионалните градове съществени профили на медицината към този момент ги няма – няма експерти. В отчетите на Европейската комисия се приказва за това, че опазването на здравето води до ограничение на достъпа – първо, тъй като към този момент няма фрагменти и второ, тъй като хората нямат средства. “
Д-р Виткова сподели още, че работните групи, основани от министъра на опазването на здравето за постигането на консенсус по модела за здравна промяна, не са стигнали до единогласие. Тя посочи, че е била пропусната опцията работните групи да се произнесат за проблемите във всеки от секторите, по които са били основани, а са се фокусирали само върху един от двата препоръчани от министъра модели: демонополизация на НЗОК или запазването ѝ с включването на застрахователите. Липсва какъвто и да било разбор въз основата на какво са направени тези модели, сподели още доктор Виткова и даде за образец неяснотата, по какъв начин се образуват цените на клиничните пътеки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР