Театър в парка, ателиета по изкуства, изкусни народни занаяти, забавни

...
Театър в парка, ателиета по изкуства, изкусни народни занаяти, забавни
Коментари Харесай

„Синьо лято“ 2023 този уикенд

Театър в парка, ателиета по изкуства, изкусни национални занаяти, занимателни игри и томболи с награди за децата

Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България – калоферската дантела , ще са измежду гостите на етно панаира в Пловдив тази година, който посреща всички гости в Plovdiv Stage Park , където този уикенд (27 и 28 май) се организира и Фестивалът за децата и фамилията „ Синьо лято “ 2023 . Специален щанд ще има майсторът на български шевици Светлана Антонова , която ще показа ръчно направени бижута, сувенири и произведения, украсени с обичайната везба.

На обособената комерсиална уличка в най-новото пространство за фестивали и събития, с изключение на щандовете с вкусни ястия от кухнята на другите народности, посетителите ще могат да прегледат и купят сувенири и художествени произведения на български, арменски, съветски, турски и украински художници и занаятчии. Единствени по рода си бижута от специфичен камък ще показа занаятчия Февзи Акън от Турция. Материалът се назовава още „ бяло злато “ и се добива в най-качествената му форма само в региона на Ескишехир. За дамите ще има арт работилница по българска везба, а за децата – ателиета по обичайни украински глинени свирки, арменски занаяти, танци, кулинарна работилничка за бисквитки и пленер за най-малките.  В съботния ден (27 май) момчетата ще могат да премерят сили с татковците си по време на обичайна игра за еврейския национален празник Лаг Ба Омер –  пукотевица с лък.

В неделя (при положително време) фестивалът ще стартира в 11.00 ч. с спектакъл измежду природата – постановката на Държавен куклен спектакъл Пловдив „ Косе Босе “ . В културната стратегия на „ Синьо лято “ е включен и спектакълът в „ В света на Чарли “ на децата от ателието по актьорско майсторство на Академия „ Г-жа Опера “, както и кукленият театър по една от най-известните приказки на Ханс Кристиан Андерсен „ Новите облекла на царя “ на спектакъл „ Хамелеон “ . Той ще бъде показан и в събота следобяд на втората локация на фестивала – огромната сцена в парк „ Рибница “ (район „ Северен “), тъй че родителите могат да изберат къде да заведат децата си.

В танцовия театър „ Танци на народите “ (в ранния неделен следобед), на детската сцена в Plovdiv Stage Park ще вземат участие най-малките танцьори от фолклорен танцов отбор „ Дилянка “, както и децата от „ Астхигнер “  от арменската общественост. „ Звездичките “ са подготвили пет присъщи танца. Специално за фестивала идват и децата от родопското село Фотиново, които ще показват турски фолклорни танци и културни обичаи. Гости на „ Синьо лято “ са и вокална група „ Зартонк “ към Общоарменския благотворителен съюз „ Парекордзаган “, както и дребните гении от отбор „ Чуден свят “  и танцово студио Funk drive на украинската общественост. Танцовият театър ще приключи с концерт на ТС „ Милениум “. Както всяка година ще има и лотария с награди, осигурени  от  партньорите на плана – пловдивската компания Chipolino.

Пълната стратегия на панаира и фестивала може да следите от новините за събитието тук. Проектите са част от Културния календар на Пловдив и се осъществят от екипа на Фондация „ Заедно “, с финансовата поддръжка на Община Пловдив. Организаторите си резервират правото за смяна на часовете на спектаклите, в случай че метеорологичните условия не разрешават провеждането им навън.  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР