Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб

...
Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб
Коментари Харесай

НДК съкращава 30% от екипите си заради коронакризата

Театър Азарян, ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс, Литературен клуб „ Перото “ и кино „ Люмиер Лидл “ резервират своята активност и ще не престават да се развиват като основна част от културното портфолио на НДК. В същото време под натиска на актуалната тежка обстановка и непредвидимото за момента бъдеще на събитийния, културен и конгресен бранш се постанова вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите за да се запази активността даже и в по-ограничен мащаб.  Това оповестиха от управлението на Двореца.
" Споделяме паниките на артистичната общественост, на нашите партньорски организации и аудитория, които постоянно са били от първостепенно значение за нас и разчитаме на тяхното схващане и съпричастност. В идващите няколко седмици ни следва натоварен разговор с екипа на НДК, с който дружно ще изградим идващите тактически стъпки в динамичната обстановка. Дворецът е 100% държавно комерсиално сдружение, което не е на бюджетна прехрана и оперира напълно на пазарен принцип при неравностойни условия с съперниците ни в културната, събитийната и конгресните действия. Средствата, които отделяме за продуциране на културни събития, са част от общата ни активност, а не такива, които са делегирани или съответно отпуснати за развиването на просвета.
На 08.03.20 година, в резултат на рецесията с разпространяването на ковид и след заповед на министъра на опазването на здравето, главната активност на НДК София и ФКЦ Варна, който е под шапката, бе изцяло прекратена. Ограниченията, наложени от епидемията с ковид се отразиха доста тежко върху сдружението и бранша, в който то се развива, като ни сложи в патова обстановка с редица тежки последици за активността. Тенденцията от пренасяне към анулацията на събития се оказа по-бърза от всичко, което можеше да се предприеме като стратегически и тактически ограничения в тази посока. И към актуалният миг външната среда демонстрира неустановеност и непредсказуемост.
Справката за приходите ни за интервала 01.01.20 година до 15.06.20 година демонстрира спад на приходите с над 1 560 000 лв. в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Задълженията към доставчиците за разнообразни битови разноски и услуги за същия интервал са обилни. Задълженията на наемателите на НДК за разнообразни търговски и офисни площи, в резултат на рестриктивните мерки по време на епидемиологичната конюнктура, довела до неспособност или отвод от възнаграждение на наеми, доближиха 1 220 000 лв.. Загубите от събития, които евентуално можеха да бъдат извършени и бяха в напреднал преговорен режим за интервала март - април 2020 година и октомври - декември 2020 година, са в размер на към 1 200 000 лв.. В търсене на избавителни решения създадохме откритото мултифункционално пространство в парка зад НДК - Платформа А6, на която посрещаме понижения размер събития в летния интервал. Тя обаче напълно не е в положение да компенсира големите загуби на НДК, породени от рецесията с ковид. Платформа А6 е единственият за момента късмет да продължим да действаме и да поддържаме връзка с нашата аудитория, като в това време продължаваме да търсим благоприятни условия и в тази невиждана рецесия.
Паралелно с това, сме изправени пред нуждата да усъвършенстваме изцяло дейностите и екипите в НДК . В продължение на 3 месеца от началото на рецесията успяхме да съхранип целия си добре квалифициран и висококвалифициран личен състав, само че в изискванията на непрекъсната неустановеност това за жал не е допустимо повече. За да се запази НДК, а културните пространства да продължат да действат по метода, който ги познават и обичат феновете, се постанова цялостна метаморфоза на структурата на сдружението, което включва смяна в редица процеси, в това число съкращаване на щатния състав на към 30% от всички звена в НДК, който наброява 300 души .
Отнасяме се деликатно към всяка професионална и човешка.
Запазват се единствено ръководителите на отделите на Театър Азарян, ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс, както и основни специалисти, които обезпечават културното програмно наличие на Двореца, с цел да се продължи наложената креативната линия във всички културни пространства и планове, като в същото време се създадат и промени, съобразени с новите действителности. Техническото и логистично застраховане на Театър Азарян и ДНК се поемат от общите механически и организационни екипи на НДК.
Дейността на „ Перото “, кино „ Люмиер Лидл “ и Национален център за книгата продължава, както и до момента, само че при усъвършенстван екип. Двата съществени фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също се резервират при очакване те да приспособяват тазгодишните си концепции и стратегии към новите действителности. НДК непрекъснато търси способи да преодолее сложната обстановка и в тези условия осъществяваме към този момент и първите си събития на закрито при понижения потенциал на залите и цялостно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Засега обаче поръчките на уредниците за провеждането на събития на закрито са плахи и несигурни ", осочват от управлението на Двореца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР