Те влязоха в ролята на магистрати, подсъдими и жертви Окръжният

...
Те влязоха в ролята на магистрати, подсъдими и жертви Окръжният
Коментари Харесай

Бургаски ученици премериха сили в дело за побой на паркинг в Созопол

Те влязоха в ролята на магистрати, подсъдими и жертви

Окръжният и Районният съд в Бургас отвориха вратите си за бургаски възпитаници. Съвместно с Младежки интернационален център те проведоха привиден развой, в който присъединяване взеха 19 деца от ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “; НЕГ „ Гьоте “; АЕГ „ Гео Милев “; Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения  и СУ „ Йордан Йовков “.  Инициативата е част от Дни на отворени порти на двете правосъдни институции, а надписът е „ Силата на правото “.

В правосъдната зала бяха административният началник на Окръжния съд в Бургас арбитър Росица Темелкова, административният началник на Районен съд-Бургас Евгени Узунов, арбитър Анатоли Бобоков, който е наставник и в продължение на две седмици подготвил учениците за днешното съвещание. Официални посетители бяха още заместител регионалният шеф Мария Ценова,  Мария Маркова – административен началник на Районната прокуратура в Бургас, Петя Петрова – шеф на Регионалното ръководство по образованието, омбудсманът Тодор Стамболиев, Мария Салабашева, началник на Младежки интернационален център в Бургас. 

Съдия Росица Темелкова поздрави присъстващите в залата адвокати и приветства гостите. 

„ Окръжен съд – Бургас отваря вратите си за младежите на Бургас, с цел да продължи своята памет и история. Тази година съдът ни отбелязва 145 години от своето основаване, като одобряваме за начална историческа дата – 24 август 1878 година, полагането на основите на правосъдната система след Освобождението на България, когато княз Дондуков – Корсаков утвърждава „ Временни правила за устройството на правосъдната част “ в Княжество България. По силата на тези правила се основават точно окръжните съдилища в страната, един от които е – Окръжен съд – Бургас. Отбелязваме тази бележита дата с поредност от начинания през тази година. Нека, както правосъдната институция – Окръжен съд - Бургас потвърдено устоява на провокациите на времето, по този начин да продължим да пишем нашата история. Благодарим Ви, че през днешния ден сте с нас, с младежите, които ще показват пред Вас един Симулативен углавен развой, с предмет – причиняване на междинна телесна щета. Заедно ще проследим, ще се потвърди ли повдигнатото обвиняване! “.



Тя посочи, че е извънредно щастлива от интереса на младите към работата на магистратите и се надява част от учениците да припознаят специалността на арбитър, прокурор и юрист като тяхна. 

Най-голямата правосъдна зала се оказа тясна за искащите да проследят процеса. Учениците влязоха в ролята на магистрати, подсъдими, жертви и очевидци и разиграха процес за нанасяне на междинна телесна щета на паркинг в Созопол. Случаят е автентичен отпреди няколко години. Касае се за спор сред клиент и охранител на паркинг пред хотел, в който се намесват двама мъже и нанасят побой над клиента. 

В ролята на ръководител на правосъдния състав влезе Малена Малчева от АЕГ „ Гьоте “, а правосъдни заседатели бяха Карина Стефанова от НЕГ „ Гьоте “ и Димитър Стайков от ПГКПИ – Бургас. Прокурорската роба облякоха Момчил Христов от ППМГ „ Акад. Н. Обрешков “ и Кристияна Скопчанова от СУ „ Й. Йовков “. На подсъдимата пейка за нанасяне на междинна телесна щета седнаха Мирослав Шивачев и Андрей Мутлу от ПГКПИ, а техни защитиници бяха Карина Стойнова от ППМГ и Велислава Камалиева от НЕГ. Повереник на потърпевшия бе Далия Бахчеванова от АЕГ. Вещи лица бяха Йояна Младенова и Виктория Вълканова от ППМГ и Ясен Жеков от АЕГ. Пострадалото лице в симулативния развой бе Георги Жеков от ПГКПИ, а очевидци бяха Памела Димитракова от ПГКПИ; Стелла Славова от ПМГ; Християн Тодоров – охранител, ППМГ; Дона Боянова, доктор в Спешна помощ, от СУ „ Й. Йовков “ и Венислава Иванова от ПМГ и юношески омбудсман.

Воденият углавен развой нажежи атмосферата в залата и провокира реплики сред страните по делото. След чуване на всички страни правосъдният състав дефинира неоправдателна присъда на подсъдимите. 

Учениците се оправиха извънредно професионално с функциите си, което беше изтъкнато и от арбитър Темелкова. Председателят на Окръжния съд награди всички участници с грамота и Конституция на Р България. 

Вижте решението на правосъдния състав във видеото:
 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР