Те са млади, изключително талантливи и вече са избрали изкуството

...
Те са млади, изключително талантливи и вече са избрали изкуството
Коментари Харесай

Младите солисти Лора Маркова и Ивайло Василев на Европейски музикален фестивал

Те са млади, извънредно надарени и към този момент са избрали изкуството за своя орис. Те са ярки характерности, само че главното, което ги сплотява, е музиката и стремежът към безусловно съвършенство в осъществяването на сцената. Лора Маркова (цигулка) и Ивайло Василев (пиано) имат изключителни музикални качества, само че и двамата знаят цената на триумфа – големи старания и всекидневен труд. През м. май тази година Лора и Ивайло получиха самопризнание от журито на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за премиите на „ Кантус Фирмус “, осъществен с поддръжката на Национален фонд „ Култура “, спечелвайки Голямата премия от състезанието, надлежно във ІІ-ра и в І-ва възрастова група. Това им дава опция да се показват в този момент като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. На 12 ноември от 19:30 ч. публиката ще може да ги чуе в зала „ България “ под диригентството на Григор Паликаров, а особено присъединяване в събитието ще вземе известният пианист Георги Черкин. Програмата на концерта включва Концерт за цигулка №4 от В. А. Моцарт (солист – Лора Маркова), Вариации по тематика на Паганини от Брамс (солист – Георги Черкин) и Концерт за пиано от Шуман (солист – Ивайло Василев). Събитието е в границите на „ Европейски музикален фестивал “ 2021, проведен от „ Кантус Фирмус “ с финансовата поддръжка на Министерството на културата и на Столичната община , като част от Календара на културните събития на Столична община . Патрон на фестивала е госпожа Йорданка Фандъкова , а за концерта партнира също и Софийската филхармония . Билетите са в продажба на касата в зала „ България “ и онлайн на.

В живота на Лора Маркова и Ивайло Василев има доста общи неща – и двамата са почнали да свирят на 5-годишна възраст и всеки от тях има забележителна сбирка от награди и оценки от влиятелни състезания. Те са възпитаници от Националното музикално учебно заведение „ Л. Пипков “ в София, като за Лора това е последна образователна година, а за Ивайло е първа в гимназиалния курс. Познават се от от дълго време, само че свирят дружно относително неотдавна. През м. октомври т.г. Лора и Ивайло изнесоха камерен концерт на сцената на Сити Марк Арт Център, на който извършиха сонати от Моцарт и Шуман. Тази изява им оказа помощ, с изключение на да развият музикалната си процедура, и да научат повече един за различен. „ Няма нищо по-приятно от това двама музиканти да се схващат единствено посредством езика на музиката “, споделя младият пианист. „ Много се приказва за неговия гений, само че малко хора знаят какъв голям труд стои зад триумфите на Ивайло “, сподели Лора Маркова в изявление за Classic FM радио. Тя признава също и за себе си, че колкото по-голяма става, толкоз по-малко й оказва помощ геният и толкоз повече натъртва върху труда.   „ Всички са надарени, само че малко са тези, които поставят това изпитание, належащо за реализира на същинското качество “, счита цигуларката.  А нейните блестящи триумфи през годините потвърждават, че тя е избрала правилния път към постигането на задачите си.

Лора Маркова и Ивайло Василев пазят ярки мемоари за първото си излизане на сцена с професионален оркестър. Ивайло е на 10-годишна възраст, когато извършва 12-тия клавирен концерт на Моцарт във Видин под палката на Константин Илиевски. За Лора първият концерт с оркестър е в Португалия, когато тя е на 9 години и печели музикалния конкурс „ Млади виртуози “ в Лисабон. За нея тогава е било неразбираемо по какъв начин се реализира синхрон сред толкоз доста разнообразни музиканти на една сцена. Цигуларката си спомня, че поради огромното неспокойствие, не е съумяла да прегледа града и в този момент мечтае да отиде още веднъж там. Независимо, че двамата гении са посветили живота си на музиката, те въпреки всичко намират време и за други неща. Лора Маркова признава, че релаксира най-добре, когато се занимава с креативен действия, които не са наложителни и напълно ангажират вниманието й в друга посока от музиката. Тя обича да рисува и да учи непознати езици. Счита, че това е метод да развива разнообразни качества, които допълват музикалното осъществяване. За Ивайло Василев  свободното време е доста лимитирано, само че когато въпреки всичко го има, той обича да чете книги или да сърфира в мрежата.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР