Те развиват скорост до 2000 км/ч, невидими са за радарите,

...
Те развиват скорост до 2000 км/ч, невидими са за радарите,
Коментари Харесай

Изтребител чудо: какво могат американските изтребители F-35


Те развиват скорост до 2000 км/ч, невидими са за радарите, а единствено специфичният шлем на водача коства стотици хиляди долари: изтребителите F-35 са най-скъпият боен план на Съединени американски щати. Но в действителност ли нямат равни на себе си?

Изтребител F-35

беше във екстаз от изтребителите F-35. Смяташе ги за забележителни машини и патетично беше декларирал: " Когато враговете ни чуят шума от моторите на F-35, душите им ще се разтреперят и те ще знаят, че е пристигнал денят за отплата ". Не всички обаче са толкоз еуфорично настроени. Нещо повече даже: мненията по отношение на качествата на F-35 са извънредно противоположни.

По-бързи от звука

Изтребителите F-35 са най-скъпият боен план на Съединени американски щати. И безспорно са извънредно събитие. Когато американските военни правят с тях подготвителни полети над Долината на гибелта в Калифорния или вземат участие във въздушни шоута, феновете се надпреварват да ги снимат. Изтребителят развива скорост до съвсем 2000 км/ч и лети по-бързо от звука.

Американската войска разполага с над 400 F-35
Редакцията предлага
Разработването на този военен самолет започна преди повече от 20 години, а първият бе създаден преди десетина години. Най-важното качество на изтребителя, който се създава в три разновидността, е, че е незабележим за радарите. Един от моделите на F-35 е в положение да започва и каца отвесно. Освен това F-35 може да носи на борда си разнообразни оръжия, в това число и атомни бомби.

Изтребителят се ръководи единствено от един водач. Неговият високотехнологичен шлем коства няколкостотин хиляди $ и дава на летеца всевъзможни информации и изгледи. По държавни данни бойният самолет струва около 80 милиона $.

Междувременно в програмата са включени освен Съединени американски щати, само че и редица други страни, измежду които Англия, Австралия и Белгия. А от това проблемите не стават по-малко - таман противоположното, твърди военният специалист Дан Грейзиър. " Когато се създава аероплан, който би трябвало да задоволи желанията на всички участници, в последна сметка се получава не подобен, който умее всичко, а аероплан, който не умее нищо ", съобщи Грейзиър наскоро по време на една полемика.

Критиките към F-35

Има да вземем за пример рецензии, че F-35 не е толкоз маневрен, колкото други изтребители, а и издръжката му е необикновено скъпа: " Ако американската войска закупи толкоз изтребители, колкото е възнамерявала, Военновъздушни сили няма да са в положение да употребяват техните F-35, тъй като разноските по тях надвишават целия им бюджет с 6 милиарда $ ", съобщи Грейзиър.

Други критици настояват, че високите технологии, с които се ръководят изтребителите, не са задоволително усъвършенствани за серийно произвеждане и постоянно дават недостатъци. Южна Корея да вземем за пример замрази своите изтребители F-35, откакто механически минус наложи спешно кацане на един от тях.

А когато шефът на американските Военновъздушни сили военачалник Чарлс Браун през предходната година стартира да разсъждава на глас за създаването на ново потомство изтребители, това бе посрещнато на нож и Браун небрежно си промени мнението: F-35 били стълбът, на който се крепяло бъдещето на Военновъздушни сили.

Няколкостотин изтребителя F-35 в това време към този момент са доставени, като над 400 се употребяват единствено от американските военни. Съединени американски щати трансферираха много от тях в Полша. Сега изтребители F-35 желае да закупи и Германия.

*****

Вижте и това видео:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР