Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф дава старт на Десетия международен

...
</TD
>Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф дава старт на Десетия международен
Коментари Харесай

Център Алеф обявява литературен конкурс Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Център за еврейско-българско съдействие " Алеф " дава старт на Десетия интернационален книжовен училищен конкурс " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ".

Десетият конкурс на " Алеф " е отдаден на 80-та годишнина от спасяването на евреите в България от лагерите на гибелта на хитлеристка Германия и е на тематика: " История за мрак и светлина ". Чрез въображението си участниците ще би трябвало да се пренесат в " мрака " на Холокоста, да опишат за преследваните, само че и за " светлината " - за полезностите, управлявали достойните хора в тези съдбовни години. Да потвърдят, че сред мрака и светлината стои човеколюбието.

Конкурсът се организира с поддръжката на Община Бургас, Министерството на образованието и науката, Национален Дворец на децата и Министерството на културата. Включен е и в Националния календар на МОН.

За юбилейното издание на конкуренцията " Алеф " дава още една опция за присъединяване, като уголемява спортните категории. Освен за написването на най-хубав живописен роман, младежите ще могат да се състезават и за основаването на най-хубав видео роман.

Конкурсът е ориентиран към учениците от VІІІ до ХІI клас в цялата страна и Европа. Те би трябвало да основат живописен или видео роман на основата на исторически обстоятелства, в който да вложат и своята фикция. Участниците ще би трябвало да насочат вниманието си към невиждания акт на избавяне на българските евреи по време на Холокоста. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното /чрез видео разказ/ учениците ще би трябвало да показват тревожното време от Втората международна война, страхът на преследваните евреи и смелостта на почтени българи- спасители. Творби, които стъпват на достоверни истории, ще се преглеждат с преимущество. Поощрява се изследователския дух на създателите – като да вземем за пример издирването на очевидци на събитията или техни наследници и креативен да пресъздадат спомените им. Творческият метод към тематиката ще бъде високо оценен.

Конкурсът започва на 1- ви октомври 2022 година и ще продължи до 2 февруари 20223, когато е крайният период за приемане на ученическите произведения.

Художествените разкази би трябвало да бъдат с размер до 5 страници, шрифт Times New Roman, 12 пункта. Видео разказите би трябвало да са с дълготрайност до 5 минути. Могат да съдържат самостоятелни мемоари, изявление по тематиката, да документират персонална история, да покажат места, където са се развили трагичните събития от преди 80 години. Флашмоб, артистични възстановки, направени от учениците, театрално разиграване на сюжети са единствено направления, в които учениците могат да разпрострат заложбите си. Могат да бъдат снимани на телефон, запаметени в облак. Връзката за видеата или разказите би трябвало да бъдат получени на адрес: [email protected]

Литературните разкази ще бъдат оценени от авторитетно жури: писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Асен Йорданов и Алберта Алкалай – основател на състезанието. Видео разказите ще бъдат оценени от водещия и журналист Георги Тошев.

Всички номинирани създатели ще бъдат поканени да вземат участие в тридневен Международен юношески книжовен фестивал " Приятелството – смисъл и избавление ", който Център " Алеф " ще провежда за втора поредна година в Бургас, на разходи на уредниците. Освен тържествена гала по награждаване, фестивалът ще съдържа: прожекции на документални филми, отдадени на Холокоста и неповторимото избавление на българските евреи, показване на книги, изложения, литературни работилници, водени от именити български писатели и историци, литературни четения и други Младите създатели ще поддържат връзка в неофициална конюнктура, ще основат нови другарства и перспективни контакти.

Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/ в състезанието ще получат парични награди, както и правото да аплайват за приемане на годишна стипендия или за еднократно финансово подкрепяне съгласно Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности и Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности.

Номинираните литературни произведения ще бъдат издадени в алманах - шесто подред книжно издание на " Алеф ". Номинираните видео разкази ще бъдат качени в YouTube. Всички номинирани произведения ще бъдат налични в уеб страницата на " Алеф ": http://alef-bg.org/.

Допълнителна информация за регламента на състезанието и организацията му е оповестена на уеб страницата на център " Алеф ": www.alef-bg.org.

Конкурсът " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика " е одобрен влиятелен интернационален конгрес за младежко творчество. До момента, в него са взели участие над 1500 младежи от България, Австрия, Полша, Германия, Израел, Словакия, Полша, Украйна, Латвия, Унгария. Надпреварата освен дава естрада за проявяване на креативен умения, само че се потвърждава и като средство за създаване на гражданска позиция, за образуване на човешки добродетели и превръщането им в личностна същина.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР