На 20 март всяка година хора от цял свят отправят

...
</TD
>На 20 март всяка година хора от цял свят отправят
Коментари Харесай

Бургазлии могат да помогнат за преброяване на врабчетата в България

На 20 март всяка година хора от целия свят насочат взор към една обичана и близка до домовете ни птица – врабчето. На този ден Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) дава старт на акцията " Ние броим врабчетата “.

Световният ден на врабчето се празнува към този момент 13 години и обръща внимание на тревожната наклонност за понижаване на популациите на тази птица по света. Причините за това са презастрояването, замърсяването на въздуха, използването на пестициди в селското стопанство, шумът в градовете и други Птиците са знак за протичащото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са индикатор за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако изискванията за живот в градовете са неподходящи за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се организира на 22 април. В хода на акцията от Българско дружество за защита на птиците са подготвили доста изненади за участниците, които ще бъдат обявявани на страницата им във Фейсбук!

Врабчето живее покрай индивида повече от 10 000 години. За доста от нас то е първата птица, която сме опознавали и обикнали.

В България се срещат пет типа врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето всекидневие е домашното. По селата и измежду природата се срещат полското, скалното, испанското и италианското.

Световният ден на врабчето се организира за пръв път през 2010 година по самодейност на Дружеството " Природа вечно “ в Индия.

Кампанията " Ние броим врабчетата “ се провежда в границите на план " Осъществяване на схемата за мониторинг на елементарните типове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното многообразие “, финансиран от Предприятие за Управление на действия по запазване на околната среда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР