Кукерските игри са отколешна традиция. Обредните действия по време на

...
</TD
>Кукерските игри са отколешна традиция. Обредните действия по време на
Коментари Харесай

Да си жена сред мъжете на Кукеровден

Кукерските игри са отколешна традиция. Обредните дейности по време на празника имат за цел да измолят за изобилие, да проогонят злите сили и всичко отрицателно, събрано през зимата. В другите райони на страната обичаят се практикува по друго време – през " мръсните дни " след Коледа или при започване на Великия пост.

Според етнолози практиката да вземат участие дами не е вярна. Първо - поради концепцията за изобилие, която би трябвало да донесе тази маскарадна обредност, а също по този начин поради съществуването на голям брой знаци по време на игрите, които носят същия смисъл.

Любопитното е обаче, че от ден на ден дами се включват в обреда. Две от тях са девойки от Бургас. По-голямата е Петя – студентка на 20 години, която изясни за " Фокус " , че взе участие в маскарада дружно със сестра си вече повече от 10 години. 

" Проявихме интерес към тази традиция около нашите родители, които също са взели участие. Всъщност в нашата група има доста девойки, които желаят да се включат. По наши наблюдения такава е практиката и в други градове. Времената се менят, полезностите също. Външният тип не е от голяма важност, нито дали си мъж, или жена. Щом взимат присъединяване в обичаите, значи ги почитат, държат на тях и живеят с тях, предават ги - това са значимите неща ", съобщи Петя.

По-малката – Мария, е на 15 години и учи в Музикалното учебно заведение. Смята, че по никакъв начин не е ужасно да играеш дружно с кукерите, щом един път свикнеш с причудливите облици.

" Има доста комични моменти. Страшно ми се струваше, когато бях по-малка, само че към този момент не. Дори е занимателно и прелестно. Посещавали сме игрите и в Благоевград. Там е по-различно – костюмите са други, функциите също. Навсякъде обичаят се извършва по характерен метод, само че всичко е по някакъв метод обвързвано ", добави тя.

Утре двете още веднъж ще гонят злите сили. Това ще се случи в бургаския жилищен комплекс " Меден рудник ", където кукерите ще играят с благотворителна цел.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР