Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прадядо

...
</TD
>Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прадядо
Коментари Харесай

Преподавател от Пловдив изтегли кредит и вложи всичките си спестявания, за да съхрани българското

Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прародител си от село Гърнати, община Неделино, се е заел да построи на няколко километра от Момчилград 24-годишният родопчанин Филип Синапов, споделя Българска телеграфна агенция.

Момчето от Родопите е приключило музикалното учебно заведение в Широка Лъка и Музикалната академия " Проф. Асен Диамандиев " - Пловдив. Защитил е научна степен в региона на фолклористиката. Той е почетен гражданин на селото от където са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има школа в Пловдив.

Идеята на младежа е да възвръща, опазва и демонстрира обичаи и традиции от предишното. За това държи и къщата да е достоверна. Тя е в присъщия за Родопите жанр, като даже покривът ѝ е от тикли. " Това беше предизвикателство, тъй като тикли не се намират елементарно. С тях се снабдих от остаряло сечище, а майсторите, които да ги слагат бяха в по-напреднала възраст и се веселя, че съумях да ги убедя “, споделя Филип.

Защитил научна степен в региона на фолклористиката, той е възприел основаването на фолклорна къща-музей като идея в съхраняването на националната памет в Родопите. 

" Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, тъй като те се губят. Ето да вземем за пример преди по-малко от три месеца изгубих прабаба си, която умря на 93 годишна възраст. Преданията й, историите и настрана тъкачеството ми е напълно предадено от нея и го нося като дълг, че тези познания би трябвало да бъдат излъчени и на други “, споделя родопчанинът.

Намеренията на Филип са посетителите на къщата-музей да се допират до цялостния развой на основаване в региона на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова построената постройка е единствено част от плана му. Около нея ще има плевня, равнища, ръжище, харман, пруст и бахчица.

" Именно тук житото ще бъде в равнищата, ще се вижда по какъв начин се ожънва, по какъв начин се вършее, по какъв начин се вършат снопи, по какъв начин по-късно се мели на ръчна мелница, по какъв начин брашното се пресява и се пече в пещта, тъй като къщата ще има и едновремешна пещ “, изяснява Филип.

В начинанието си младежът е самичък. А с цел да го реализира е вложил всичките си спестявания. Теглил е и заем. Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща-музей ще включва и експозиция на типичните одаи. Дейностите във фолклорната къща-музей младежът ще прави самичък, а при нужда ще разчита на помощта на свои сътрудници.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР