Двадесет и първият Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции

...
</TD
>Двадесет и първият Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции
Коментари Харесай

Тревожни тенденции представиха в Пловдив

Двадесет и първият Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциация на микробиолозите се откри през днешния ден в Пловдив. Домакин на събитието е  Медицински университет – Пловдив. Просторният Аудиторен комплекс на висшето учебно заведение събра над 150 участници – лекари и биолози по клинична  микробиология, клинични вирусолози, паразитолози, имунолози, инфекционисти и епидемиолози. Богатата научна стратегия започва с показване на отчети на референтните центрове по инфекции в Националния център по заразни и паразитни заболявания – София.

Бяха показани тревожните трендове в увеличение на микробната устойчивост към антибиотици, ролята на експресната микробиологична диагностика при животозастрашаващи инфекции, проблемите при дихателнитевирусни инфекции с присъединяване на SARS-коронавирус, пресечните точки на дългия коронавирус и синдрома на хроничната отмалялост, инфекциите, свързани с здравното обслужване, както и тези, излъчени по сексуален път, с храни и води.

Част от научната стратегия е и семинарът  " Фундаментални, транслиращи и клинични проучвания в региона на инфекциите и инфекциозната имунология “.

Поздравителни адреси към участниците сервираха представители на Министерство на здравеопазването, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, шефът на Националния център по заразни и паразитни болести- проф. Ива Христова, Началникът на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена - проф. Андрей Галев, ректорът на Медицински университет-Пловдив – проф. Мариана Мурджева,  и секретарят на Районната лекарска гилдия в Пловдив – доктор Георги Кръстев. 

" Медицински университет – Пловдив съумя да се утвърди като един от водещите в страната. Аз самия съм приключил тук. Университетът е с невероятни обичаи, огромни достижения в науката и в образованието на младите лекари “, съобщи държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Много мощно съм впечатлена от професионализма на сътрудниците от Медицински университет-Пловдив. Те са нашите надеждни сътрудници, както в научноизследователската активност, по този начин и в преподавателската. Впечатлена съм от инфраструктурата, материалната база и това е една от аргументите към този момент за втора поредна година националният конгрес да се организира тук “, сподели от своя страна шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Организаторите и участниците са уверени, че този научен конгрес ще способства за динамичен продан на информация, хрумвания и научни открития, а също по този начин ще даде възможност за обсъждане на бъдещи съдействия и проучвания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg