Тази зима клиентите на топлофикационните дружества са плащали по-високи от

...
Тази зима клиентите на топлофикационните дружества са плащали по-високи от
Коментари Харесай

Потребителите са плащали за парно повече от реалното тази зима

Тази зима клиентите на топлофикационните сдружения са плащали по-високи от действителните цени, стана ясно във вторник по време на публичното разискване в енергийния регулатор на цената на природния газ на " Булгаргаз " за месец май.

Причината е, че целогодишните цени - от 1 юли 2020 година до 30 юни 2021 година - са избрани от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по нейни прогнози за цената на природния газ за целия интервал. По данни на " Булгаргаз " обаче до края на април суровината е била над 12 % по-евтина от разчетеното в цените на парното. Това значи, че и цените за създавания от топлофикациите ток също са по-високи от действителните.

Методиката на КЕВР планува, в случай че посредством цените топлофикациите са получили повече доходи от действителното за предишния отоплителен сезон, идващите им цени са бъдат поправени надолу. И противоположното – при недовзет доход, той да се компенсира с по-високи цени.

Топлофикациите към този момент желаеха постоянни покачвания на цените си от 1 юли 2021 година Сред импортираните в КЕВР заявки има и такива за и на електрическата с 40 %. Аргументите са с поскъпналите парникови излъчвания през втората половина на 2020 година и неналичието на безвъзмездни такива от 2021 година

Сега КЕВР би трябвало да регистрира, че топлофикациите са получавали повече пари от клиентите си, до момента в който са плащали по-малко на " Булгаргаз " и да отрази това в бъдещите им цени, намалявайки желаното повишаване. Преди ден националният омбудсман Диана Ковачева прикани комисията да не позволява такова фрапантно нарастване на цената на парното.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР