Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен

...
Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен
Коментари Харесай

Новият кабинет се очаква до седмица

Тази вечер финалният документ за съдружното съглашение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни, с цел да го одобрят. От " Продължаваме промяната " не изключиха опцията да има корекции в текстовете.

В съглашението няма заложени имена, а единствено финалните политики, които са били разисквани по време на експертните полемики към съставянето на кабинет.

Министерствата, които ще получат от всяка партия въпреки всичко са планувани, макар че не са ясни съответните имена. По неофициална информация схемата на кабинета евентуално ще бъде 8-4-4-3.

Оптимистичната прогноза е до една седмица страната ни да има ново държавно управление. Тази прогноза е на съпредседателя на „ Продължаваме промяната” Кирил Петков пред БНР.

Най-вероятно точно Петков ще бъде повдигнат за министър председател, което беше казано от него още във вечерта на изборите.

" Продължаваме промяната " ще подпише съдружното съглашение поотделно с всяка една от обединенията. Очаква се това да стане доникъде на идната седмица. Това съобщи в изявление за БНР съпредседателят на партията Кирил Петков.

" Всеки един от съдружните сътрудници ще подпише контракта, само че най-вероятно той ще бъде с нас като " Продължаваме проманата ", само че действително ще бъде един и същи текст. Така в действителност задължението ще бъде към мандатоносителя. Всеки един от съдружните пратньори ще поеме този ангажимент. Мисля, че това е структурата, на която в този миг сме се спрели ", сподели Петков.

От " Продължаваме промяната " ще дадат заем на доверие на съдружните сътрудници за лъчение на претенденти за министерските позиции, само че под изискване за ясна равносметка за реализирани цели. Към тях ще трансферират и самодейността за избор на хора.

Кирил Петков удостовери номинациите на Политическа партия за министри на финансите, вътрешните работи и образованието. Това са Асен Василев, Бойко Рашков и Николай Денков.

" Нямаме различия кой кое министрество чака да даде своята номинация към него. Хубавото е, че методът на диалози стана много явен. първо, политиките бяха много транспарантни и въз основата на тези политики ние продължаваме да си приказваме много постоянно с всеки един от съдружните пратньори, с цел да поддържаме разговора и в случай че има някакви въпроси, разнообразни мениния да бъдат разисквани незабавно ", изясни Петков.

В предеването,,Говори в този момент " от Демократична България .

" Този въпрос не е решен. Предстои да бъде взето окончателното мнение по тематиката. Смятам, че не е наложително " Демократична България " да има свои министри в това държавно управление. Нашето въздействие ще бъде много значим коректив за това държавно управление ", съобщи Мартин Димитров от " Демократична България "

От " Екогласност ", които са част от коалиция " Българска социалистическа партия за България " . Сред тях - общественото, здравното и това на околната среда и водите.

" Много забавни неща има в този протокол. Това ми дава вяра, че ще има държавно управление. За политиките, които се разбрахте във връзка с екологията? 95 %, останаха пет %, които ще се вземат решение на политическо равнище ", сподели Емил Георгиев – ръководител на " Екогласност ".

Това за него е гаранция, че държавното управление, което ще се сформира до десетина дни, ще има бъдеще

Подобна коалиция ще е сложна за балансиране и има заплаха от неефективно ръководство, считат от ГЕРБ. .

" Всеки, който е осведомен с политическия живот знае, че президенството взе участие в съставянето на кабинета и окзва напън върху договарящите политически партии по тази причина кой и по какъв начин да бъде структуриран този кабинет. Включително и персоналния състав на министерския съвет ", съобщи Даниел Митов.

Финалното решение за министерските кресла ще бъде взето в съдружния формат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР