Тази вечер еврейската общност посреща Новата 5779 година. Празникът започва

...
Тази вечер еврейската общност посреща Новата 5779 година. Празникът започва
Коментари Харесай

Еврейската общност посреща 5779 година от сътворението на света

Тази вечер еврейската общественост посреща Новата 5779 година. Празникът стартира вечерта, защото в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от среднощ, а от залез слънце. Летоброенето се води от сътворението на света, а датата се дефинира по лунния еврейски календар през есента - в първите два дни от еврейския месец тишри. На еврейската Нова година няма фойерверки, паради, карнавали и пиршества. Навсякъде по света те се събират в своите синагоги, с цел да се молят за мир, единодушие и здраве.

Има поверие, че в дните на Рош Ашана, Бог отбелязва в Книгата на живота каква орис чака през идващата година всеки човек. Новогодишният празник е и време за разбор и равносметка. На този ден хората си подаряват дарове и изпращат приветствени картички на тези, които са надалеч. Празничната вечеря стартира с обичайния сладостен самун фурия и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е знак на неразрешения плод и грехопадението, а меда на обетованата земя, в която текат “мед и мляко “. На трапезата се подреждат общо 7 блюда, които се свързват със здравето, щастието и благополучието на фамилията.

От 19:00 часа довечера в Синагогата “Цион ” в Пловдив ще има тържествена работа, на която са поканени представители на всички вероизповедания и другари на общността в града под тепетата, заяви ръководителят на “Шалом ” и член на Фондация " Заедно " господин Светлозар Калев. Характерни за новогодишните служби са тръбенето с шофара (рог от овен) и четенето от Тората (първата и съществена част на Библията). От този ден стартират десетте дни на смирение, които предшестват еврейския празник Йом Кипур.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР