Тази сутрин стойността на турската национална валута е спаднала до

...
Тази сутрин стойността на турската национална валута е спаднала до
Коментари Харесай

Турската лира е загубила над 7% от стойността си само за две седмици

Тази заран цената на турската национална валута е спаднала до 15,95 лири за $

Турската лира е изгубила от началото на месеца 7,5 на 100 от цената си, оповестява опозиционният в. "Сьозджу " в обява на интернет уеб страницата си през днешния ден, оповестява.

Докато преди десетина дни курсът на щатския $ по отношение на лирата е бил едно към 14,5-15, тази заран цената на турската национална валута е спаднала до 15,95 лири за $, написа изданието. Спрямо еврото курсът на лирата е 16,78 към едно.

"Не могат да удържат $ ", написа в заглавие през днешния ден и опозиционният в. "Джумхуриет ", като прибавя, че "същевременно от ден на ден нараства цената на депозитите в турски лири, предпазени от съмненията в курса на турската национална валута. "

Според този вестник въпреки финансовият министър Нуреддин Небати да твърди, че целият свят утвърждава триумфите на турската стопанска система в последните две години, данните го опровергават.

В. "Карар " пък написа по тематиката, че въпреки запасите на централната банка да се топят, скокът на $ по този начин и не може да бъде възпрян, а "милиони хора се задушават от хроничните нараствания " на цените.

"Защитата на курса (на лирата) е в ущърб на народа ", написа в заглавие вестникът, съгласно който разноските за поддържане на тази скица възлизат на 50 милиарда турски лири на месец.

Турското държавно управление вкара скица за поощряване на депозитите в турски лири на 22 декември 2021 година Тя подсигурява депозитите в турска национална валута против измененията в курса. Освен това държавното управление се ангажира да покрие разликата в цената сред доларовите депозити и депозитите в турски лири за жителите, които превалутират сметките си.

Схемата бе показана, откакто цената на турската лира падна до рекордно ниско ниво от 18,36 по отношение на $. Посредством новите ограничения лирата съумя да се стабилизира до 13,5 за $, преди да избухне войната в Украйна на 24 февруари.

От март задгранични компании и физически лица също получиха опция да откриват срочни депозити по сметки в турски лири, обезпечени от турската държавна хазна и централната банка против съмнения във валутните курсове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР