Тази сутрин изпратихме всички сигнали до служебните министри и очакваме

...
Тази сутрин изпратихме всички сигнали до служебните министри и очакваме
Коментари Харесай

Манолова всъщност иска ли съд за Бойко Борисов?

" Тази заран изпратихме всички сигнали до служебните министри и чакаме работата по изясняване на това по какъв начин са харчени парите на българските данъкопллатци да продължи с оптималната ангажираност ". Това съобщи съпредседателят на " Изправи се! Мутри вън " Мая Манолова през вчерашния ден, 11 май, в спонтанна конференция на улицата ().
Ето това изречение доста ми припомня за един популярен разказ на Джек Лондон " Белю Пушилката ". И не поради сюжета на романа, а поради заглавието. Защо ли - а за какво Манолова не е пратила сигналите до прокуратурата? Доколкото знам, служебните министри не могат да търсят наказателна отговорност - никой отвън прокуратурата не може! Тогава за какво Манолова не приказва с подобен самоувереност по какъв начин е сезирала прокуратурата?
Оправданието, че Иван Гешев още е основен прокурор не работи! Тук става въпрос за институционална работа. Ако няма сезиране на прокуратурата, то няма по какъв начин да ѝ се търси отговорност за несвършена работа. Държавното обвиняване към този момент сподели, че ревизира, обаче откакто ръководителят на Комисията по проверката не се хвали, че е дала сигналите и документи - тъй като документи по време на чуванията не видяхме, тогава?
Има една безконечна максима при всеки подобен случай, всеки подобен скандал, всяка такава тематика - всичко ново е добре забравено остаряло. Комисията " Манолова " въобще не е първата такава комисия, създавана в България. Нека си напомним единствено тези, които се появиха откогато Бойко Борисов влезе в най-голямата политика т.е. стана министър председател.
Когато пристигна на власт Борисов, в Народното събрание се роди комисия с ръководител Стоян Мавродиев. Да, оня Мавродиев! И по сходен на комисията " Манолова " обичай, тази комисия трябваше да откри по какъв начин са изхарчени 4 милиарда лв. от Тройната коалиция. Цяла " бяла книга " се роди от работата на тази комисия - а тя продължи горе-долу година. След това прокуратурата, водена от Борис Велчев, потегли да проверява 150 контракта на 13 министерства и... нищо! Нищо, тъй като самата прокуратура и правосъдна система не са реформирани по този начин, че да работят същински - обстановката е същата в този момент, само че тогава никой не сподели, че царят е гол (не Симеон Сакскобургготски, да не се обиди - за емблематичната поучителна приказка приказвам, въпреки че то тази поука не е единствено за прокуратурата). Та в този момент Манолова като не тръби както можеш, че е дала сигнал в прокуратурата, а почва първо със служебните министри, дали не си приготвя политическата почва за помпане на рейтинг? Гадна и неблагодарна работа е същински да се бориш за промяна в прокуратурата и Манолова добре го знае.
След Мавродиев на цената беше Яне Янев. Подхвана той корупцията по високите етажи на властта - разследваше дружно с хора като Христо Бисеров (който не помни за него, да си спомни ). С една дума - не влезе нито един министър в пандиза, с ефикасна присъда. Такива влизания като на Нено Димов не са затвор - арест е това и е връх на безсилието на системата, когато някой седи в ареста месеци наред - значи системата не може да потвърди бързо вина/невинност.
След Яне Янев - отново комисия, за " Белене ". Резултатът - с лихвите. И не ги заплати някой политик или по-точно казано политици, тъй като в този мочур добре поплуваха и разквакаха доста политически жаби, някои и до през днешния ден квакат.
Комисия и за КТБ имаше. Делото в съда още тече, само че там го няма Делян Пеевски, за който се шумеше най-вече наедно с Цветан Василев.
Защо ги пиша всички тези неща? Не, не е тъй като от нито една от тези комисии не сме видели резултат. И да, под резултат имам някой, дори някои, облечени в раирани пижами. Казвам и го тъй като откакто има такава комисия, кариерата на някои хора претърпя развиване. Стоян Мавродиев пое КФН, след това ББР. Яне Янев партия си направи, а през 2017-та година и консултант на Бойко Борисов стана в политическия му кабинет. А Мая Манолова... е тя е по-гласовита и от Янев, да не приказваме за Мавродиев. Беше гласът на ръководството на Орешарски, след това стана националният глас - омбудсман, па въпреки и да разправя по какъв начин Борисов и ГЕРБ нямали нищо общо с тази работа Така че да забележим въпреки всичко този глас коя октава ще вземе в политическата ария - нека е в резонанс с публичния интерес. Пък вие, уважаеми читатели, сами избирате дали да довършите приказката " нека,.... "
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР