Тази седмица злополучният проход Петрохан отново влезе в новинарските емисии

...
Коментари Харесай

Проектът за тунел под Петрохан е готов, но се оказа тайна

Тази седмица злощастният проход Петрохан още веднъж влезе в новинарските излъчвания с проблеми - лавини паднаха върху пътя и той бе затворен, до момента в който снегът бъде разчистен. През януари беше затворен поради паднали дървета. Затова и тематиката за тунел под Петрохан вълнува водачите, а и Северозапада като цяло. Проучване за сходно оборудване не е правено от 80-те години на 20 век по данни на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), макар че би скъсило дистанцията сред Монтана и София с 60 км, отново съгласно управлението на пътната организация.

Сега към плана има две забавни вести. Първата е, че прединвестиционното изследване е готово и има определен вид за изграждане на обекта. Пътната организация обаче отхвърли да го даде на " Капитал " с аргумента, че е прекомерно комплицирано и няма да бъде разбрано. За сметка на това предложи да позволи прочитането му едвам за два часа наживо и то чак след няколко седмици.

Втората вест е, че към този момент е почнало координиране на концепцията с екоминситерството за тунела, дълъг близо 7 км. От писмо на АПИ до Министерство на околната среда и водите излиза наяве, че плана включва обход на село Бучин проход, откъдето стартира и нов път, следва източен обход на село Гинци и най-после - тунел 6.845 км под Петрохан. Габаритът на правата е Г20, по две ленти в посока. Проектът е на много ранен стадий въпреки всичко, като към този момент вид за финансиране няма - приказва се за публично-частно партньорство.
Проучване под ключ
Прединвестиционното изследване на трасе по направлението Монтана - София има за цел да прегледа другите разновидности за пътя, приблизителното им остойностяване, дали е оправдано и допустимо построяването на тунел там, както и разбор на трафика. Проучването се прави на сектор, дълъг 97 км - от Софийския околовръстн път до малко преди Монтана по път II-81.

Поръчката за него коства 330 хиляди лева с Данък добавена стойност и е предоставена на обединяване сред " Трансконсулт-22 " и " Университет по архитектура строителство и геодезия-център за научни проучвания и планиране ". Договорът е подписан през август 2019 година, като срокът за осъществяване е шест месеца, т.е. през 2020 година изследването трябваше да е готово. На 1 март 2021 година " Капитал " изпрати заявление за достъп до социална информация до АПИ и изиска да получи по електронен път документите. То се отнася до важен инфраструктурен план за Северозападна България, а и за неговото правене са изхарчени пари от държавния бюджет - т.е. няма логичност или основателна причина да е загадка.

С решение, подписано от ръководителя на управителния съвет на организацията Георги Терзийски обаче, ведомството отклони заявката. Институцията не отхвърли категорично достъп, само че и не го даде. " Исканата в заявката информация съставлява документи, в които се съдържат голям брой техническа и аналитична информация. Предоставянето на тази информация на механически или книжен притежател, заради нейното естество, би основало опция за нейната непозволена обработка от страна на заявителя, както и за неправилна интерпретация на резултатите от изследването. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР