Тази седмица в TikTok станаха популярни клипове на плашещо изглеждащ

...
Тази седмица в TikTok станаха популярни клипове на плашещо изглеждащ
Коментари Харесай

163-годишен монах се самомумифицира

Тази седмица в TikTok станаха известни клипове на плашещо изглеждащ възрастен мъж, за който се твърди, че е на 163 години, като фрагментите шокираха потребителите на платформата. Предполага се, че слабият мъж, духовник, практикува самомумифициране.

Видеото демонстрира възрастен мъж, който бива обгрижван в болница в Тайланд, а извънредно слабият му тип кара хората да приказват за възрастта му.

Различни пояснения към видеото настояват, че той е на 163 години и практикува техника за самомумифициране, известна измежду японските будистки монаси, оповестява " Дейли Стар ".

Старецът, за който се счита, че е духовник, зашемети интернет, а внучката му, която снима клиповете, набра 530 000 почитатели в TikTok. Но има ли нещо правилно в изказванията за възрастта му, както и за това, че практикува самомумифициране?

Слуховете, които се появиха в TikTok за 163-годишния духовник, в действителност не са правилни. Възрастният мъж в клипа не е 163-годишен, а е 109-годишен тайландец на име Луанг Фо Яй, съгласно Snopes, проверяващ обстоятелствата.



Макар че в действителност евентуално е духовник в Тайланд, той не наподобява да практикува техниката за самомумифициране, известна като Сокушинбуцу.

Акаунтът @auyary13 в TikTok, който споделя клиповете, се ръководи от неговата внучка Auyary, която всекидневно осведоми почитателите си за дядо си.

Най-ранните видеоклипове в акаунта, от към ноември 2021 година, демонстрират стареца в дома му. През януари 2022 година обаче той е докаран в болница " Дан Кхун Тот " в Тайланд след строшаване на тазобедрена кост, а клиповете на Auyary, в които тя осведоми хората за здравето на дядо си, са гледани милиони пъти.

Последните видеоклипове даже демонстрират, че здравето му се усъвършенства. Той е в положение да се храни, да прави извършения и да посещава фамилията си.

След като клиповете му станаха вирусни, редица хора си направиха жестоки смешки за възрастта му. В мненията на един от клиповете родственицата на стареца декларира, че е на 109 години, като дава отговор и на един коментар, който го назовава мъртвец, с думите " Той не е мъртвец. Нека да почитаме Луанг Та. Ако не ви харесва, апелирам, не гледайте видеата и не коментирайте по сходен метод ".

Какво е Сокушинбуцу?

Това е рядка процедура измежду будистките монаси в Япония, при която хората се подлагат на мумифициране още до момента в който са живи, като следват уморителен режим на самодисциплина.

Практиката включва строга диета и обезводняване на тялото от вътрешната страна на открито, като монасите се лишават от мазнини, мускули и влага, преди да бъдат заровени в борова кутия, с цел да медитират през последните си дни на Земята.

Въпреки това няма доказателства, че Луанг Фо Яй, мъжът от видеото, практикува тази техника на самомумифициране.

В акаунта на Auyary в TikTok не се загатва нищо за тази процедура, тъй че евентуално става дума за слух, публикуван от консуматори, откакто клиповете станаха известни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР