Тази седмица в Радиоприемница“ обсъждаме ученическите лагери и заниманията на

...
Тази седмица в Радиоприемница“ обсъждаме ученическите лагери и заниманията на
Коментари Харесай

Ще останат ли само спомен ученическите лагери

Тази седмица в „ Радиоприемница “ обсъждаме ученическите лагери и заниманията на децата през лятната почивка.
И в случай че за едни лагерите и ваканциите са топъл спомен, цялостен с морски талази, пясък, планини и игри от зори до мрак, то за други занапред всичко това следва. Или пък не...

Как наподобяват ученическите лагери през днешния ден и какви са заниманията на децата в наши дни – с цел да разберем,  разговаряхме с Ивайло Шопски , основател на първото българско пътуващо читалище „ Бащино огнище ”, което обикаля разнообразни точки от страната ни, с цел да среща децата с историята ни. Негова е и самодейността за патриотичния лагер в ПБ " Шумнатица ", покрай Боровец, където стотици деца са посрещани в необикновени класни стаи и прекарват свободното си време в занимания, въодушевени от славното минало на българите.

Днес този лагер остана единствено един добър образец, само че основателите му не престават своята концепция да разпалват родолюбието в децата с хайдушки игри и с играта с 3D макети “Познавам ли своята България “. Те не сас е отказали и от концепцията за връщане на ученическите лагери на децата. Зад нея стои гражданска самодейност, която упорства за законови промени и правилник за гражданско присъединяване в ръководството на почивните бази, стопанисвани от „ Ученически отдих и спорт “ към МОН.

Ивайло Шопски описа пред Катя Василева, че пътуващо читалище „ Бащино огнище ”съвсем скоро ще стигне и до Македония, а задачата на цялата самодейност е да поддържа българските обичаи и просвета, а богатото ни историческо завещание да бъде разпространявано от ден на ден сред  децата, а и измежду огромните.

В програмата на читалището, с изключение на беседите, са включени и хайдушки игри, концерти и кино прожекции.

" Показваме на децата, че има за какво да се гордеят, че са българи. Това лято ще вършим хайдушките игри, тъй като за жалост МОН не споделя концепцията за лагери, наречени „ Бащино огнище “. Тези неща, които правехме в лагер „ Бащино огнище “ в Шумнатица, всичко това би трябвало да е държавна политика ".

И тук Ивайло Шопски споделя, че сякаш хората, от които това зависи, декларират ясно, че желаят децата да се развиват в тази посока, само че когато показва подготвен модел, с действителни хрумвания и оферти, те остават незабелязани.

Той ни описа, че през септември 2018 година е обиколил 22 бази в България, като е описал от какво имат потребност, с цел да бъдат възобновени.

Разказа ни и за лагера в Равда, където има лятно кино, а концепцията му е била киното да се посещава гратис от децата, останалите гости, които го посещават, да заплащат, а проходите да се вложат във възобновяване на ученическите бази.  Тези и други хрумвания обаче остават единствено в отчета на Ивайло Шопски до министъра на образованието и до шефа на „ Ученически отдих и спорт “. Според него е засегнал нечии ползи към хубавите парцели на ученическите лагери, защото от 164 бази в страната, сега работят по-малко от 20, които също вървят към затваряне, само че никой не обръща внимание на това.

" Хората даже не знаят, че тези лагери съществуват. Не знаят, че всяко дете има право против 16 лева да отиде със закуска, обяд, вечеря и нощувка на море. Изпращаме децата си на скъпи зелени учебни заведения, а МОН отпуска по 4 млн. лева на година, с цел да може децата да вървят на лагер ".

След диалога с Ивайло Шопски, екипът на „ Радиоприемница “ се обърна към изпълнителния шеф на " Ученически отдих и спорт " ЕАД инж. Стоян Караславов , с цел да проверим какво е положението на сдружението сега и ще има ли тази година училищен лагери. Получихме отговор по електронната поща:

„ Сърдечно Ви благодаря за отправената покана…Към момента обаче се постанова с огорчение да Ви осведомяваме, че не можем да се възползваме от нея.

Т.е. постанова се да откажем отправената от Вас покана заради следните аргументи:

1. Представляваното от мен сдружение „ Ученически отдих и спорт ” ЕАД все още е с натрапен запор в/ху банковите сметки вследствие Изпълнително дело (Изпълнителен лист) -„ правосъдна сага ”, чието начало е в далечната 2000 г.;

2. Поради наложения ЗАПОР, който продължава към този момент трети месец, макар напъните ни да реализираме някакво Споразумение за повдигането му, активността на сдружението е съвсем напълно спряла.

Поради тези 2 аргументи главно, преценявам, че няма по какъв начин да сме Ви потребни за радиопредаването - просто тъй като няма изясненост какво тъкмо ще се случи и дали изобщо скоро ще стартираме да работим ".

Какво се случва с сдружението „ Ученически отдих и спорт “ ЕАД към МОН и ще има ли това лято училищен лагери - Олга Добрева попита министъра на образованието и науката Красимир Вълчев :

" Действително имаме проблем с реализирането на оперативната активност на „ Ученически отдих и спорт “ ЕАД, което е акционерно сдружение към МОН. Имаме запор на сметките по отношение на проблем, който стартира през 2000 година. Тогавашният кмет на община „ Родопи “ актува благосъстоятелност на сдружението. Актува като обществена общинска благосъстоятелност и продава, а върху тази благосъстоятелност се построява постройка, само че през 2009 година съдът отсъжда, че земята е на сдружението и би трябвало да бъде възобновена. От тогава тази компания, която е построила постройката, или е направила усъвършенствания, води каузи, които е спечелила преди две години, за възобновяване на разноските за направените усъвършенствания. Съдия реализатор е запорирал сметките на сдружението, а това изправя пред риск действието на базите през идния летен сезон ".

Ще бъде ли реализирано съглашение, какво ще се случи от тук нататък и какъв брой време може да издържи да съществува сдружението по този метод – чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР