Тази седмица в Брюксел комисарят по въпросите на съседството и

...
Тази седмица в Брюксел комисарят по въпросите на съседството и
Коментари Харесай

За първи път еврокомисар ще се срещне с българи от Северна Македония

Тази седмица в Брюксел комисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейския съюз Оливер Вархей ще се срещне с представителите на македонските българи по тяхно гледище.

Причината за поисканата среща е институционалната ненавист и систематичната дискриминация против българите в Република Северна Македония (РСМ). В делегацията на българите ще вземат участие Петър Колев, Георги Трендафилов и Люпчо Георгиевски, съобщи БГНЕС.

Разговорът с Вархей става единствено седмица след жестокия побой над Християн Пендиков в Охрид. В момента той се лекува във ВМА в София, където му бе направена и интервенция на челюстта. Той има пострадвания в региона на гърдите, прешлените и ребрата.

В писмото си до еврокомисаря Вархей македонските българи подчертаха, че в родината им няма никакво предпочитание за разговор с тях от страна на локалните и централните управляващи.

„ Ежедневната стигматизация на нашата българска общественост и невъзможността за определяне на разговор с локалните и националните управляващи основават провокации за нашата общественост, които постоянно надвишават нашите самостоятелни и групови благоприятни условия. Искрено се надяваме, че разговорът с Вас ще способства за понижаване на ежедневния напън върху нас - жителите на РСМ, които не се опасяваме, макар риска от дискриминация и езика на омразата, намерено да отстояваме нашето македонско българско завещание и еднаквост “, се споделя още в писмото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР