Тази седмица решихме да ви попитаме: По колко филийки хляб

...
Тази седмица решихме да ви попитаме: По колко филийки хляб
Коментари Харесай

Споделете и спечелете: По колко филийки хляб ядете на ден?

Тази седмица взехме решение да ви попитаме: По какъв брой филийки самун ядете дневно?
Колко самун да похапвате дневно? Въпрос с нараснала компликация.
При разнообразно хранене, което включва растителни и скотски артикули, са задоволителни 300-400 г самун на ден. Но при проблеми с килограмите, количеството би трябвало да се редуцира до 100-150 година

Хлябът е значим и най-достъпен източник на скъп растителен белтък. Наред с картофите, зърнените и бобовите храни той съдържа голям брой незаменими аминокиселини – метионин, лизин и така нататък В пшеничния самун белтъкът е повече в сравнение с в ръжения – надлежно 8,6 и 5,6%

Пшеничният самун е малко по-калоричен от ръжения. 100 г ръжен самун съдържа 190 калории, а 100 г пшеничен самун – 233 калории. В хляба се съдържат и много въглехидрати – в ръжения към 40-43%, в пшеничния 42-52%. Мазнините са малко – от 0,6 до 2,9%.

 
Ръжен, пълнозърнест или пшеничен самун?
За здравите хора е по-полезен ръженият самун, само че той не се предлага при обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника и продължителен гастрит с нараснала киселинност. При тези болести е по-подходящ пшеничният самун. Но най-важното за хляба е да е пълнозърнест, тъй като в действителност организмът има потребност единствено от него.

Хлябът, подготвен от 100% пълнозърнеста пшеница или от други цели зърна, е богат на фибри, преработва се по-бавно от организма и по този начин поддържа възприятието за задоволеност за по-дълго. Баластните субстанции в пълнозърнестия самун, преминавайки през червата, подтикват активността им и отнасят със себе си непотребните мазнини от храната. Така оказват помощ за понижаване на неприятния холестерол в кръвта.

 
Ако сте на диета.
Отслабващите по принцип изключват хляба от менюто си. Но нормално не се грижат да одобряват задоволително количество от потребните субстанции, които се съдържат в хляба. Диетолозите не предлагат напълно да се отхвърляме от хляба. Склонните към напълняване първо би трябвало да изключат захарта и захарните произведения. Без да навредим на здравето си, при затлъстяване може да си позволим до 1-2 филийки самун дневно, само че пълнозърнест.

 
Въпросът тази седмица:  По какъв брой филийки самун ядете дневно?
 

 
УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:  
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР