Тази седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард

...
Тази седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард
Коментари Харесай

Лагард постигна трудна сделка, но битката с ястребите тепърва започва

Тази седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард стана медиатор за сложен компромис, с цел да обезпечи поддръжка за нов пакет от ограничения в битката с пандемията, само че борбата й за увещание на скептиците измежду сътрудниците си и вложителите едвам в този момент стартира. ЕЦБ показа проекти да изкупи в допълнение облигации за половин трилион евро и да отпусне на комерсиалните банки още по-големи дотации за поддържане на кредитирането, в опит да поддържа стопанската система на еврозоната до упования завършек на коронавирусната зараза.
Пакетът, целящ да поддържа ниски лихвите за държавните управления, семействата и компаниите, доближава ЕЦБ повече от всеки път до непосредствено прицелване към съответни нива на доходността и спредовете по облигациите, без да го споделя толкоз намерено.
От диалози с петима източници, близки до управителния съвет, се схваща, че съвещанието по паричната политика на 9-10 декември е било с напрежение и предлагането на основния икономист Филип Лейн замалко да бъде блокирано, защото членовете на управлението на ЕЦБ са имали различия за размера на изкупуваните облигации и изискванията по субсидираните заеми за банките.
Лагард се е намесила, предлагайки отстъпки на съперниците, вместо да ги извади от строя, както правеше преди време нейният предходник Марио Драги, настояват източниците.
Тя е подчертала, че не е нужно пакетът от 500 милиарда евро за изкупуване на облигации да бъде изразходван напълно, в случай че изискванията за финансиране останат облекчени.
Това е успокоило гуверньорите, които са упорствали да се купуват по-малко облигации на фона на към този момент близо рекордно ниските лихви, свитите спредове и лимитираното предложение в някои по-малки страни.
Лагард е споделила също, че би могло пакетът да се усили. Това обаче ще изисква ново решение на управителния съвет.
Членовете на управлението на ЕЦБ са спорили и за размера на Целевите интервенции за дълготрайно рефинансиране (TLTRO) - все по-оспорван механизъм, при който на банките се заплаща, с цел да взимат заеми от ЕЦБ, стига те да не свиват кредитните си регистри.
Така наречните ястреби са се противопоставили на първичното предложение на Филип Лейн да усили оптималната сума, която банките ще имат право да заемат, от 50 на 60 процентa от допустимите за тях заеми, само че Лагард е съумяла да реализира компромис за 55 %, съгласно източниците.
В последна сметка пакетът е бил подсилен с голямо болшинство. Говорител на централната банка отхвърли да разяснява, отбелязва Ройтерс.
Извоюването на съглашение по пакета през вчерашния ден обаче може да се окаже първото от многото провокации за президентката на ЕЦБ, която встъпи в служба доскоро повече от година.
Първо, някои скептици не престават да имат запаси за договорката, потвърждавайки поверително, че това е имплицитна форма на " надзор на кривата на доходността " и би трябвало да завърши незабавно щом пандемията свръши.
" Поддържане на постоянни спредове е неприятна стопанска система ", разяснява единият от източниците. Той акцентира като мотив, че пазарните цени би трябвало свободно да отразяват икономическите основи.
Дори механизмът TLTRO, който до наскоро бе един от най-консенсусните принадлежности на ЕЦБ, се трансформира в цел на рецензии, в миг когато той дейно субсидира банките и смекчава натиска върху тях да влязат назад във форма или да се слеят.
Второ, като обвързва изкупуването на облигации с нивото на лихвите, вместо да се ангажира абсолютно с това, ЕЦБ може да подтикне пазарите да тестват нейната решителност, добавя Ройтерс.

Франкфурт, Ройтерс/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР