Тази седмица писателят Георги Господинов влезе в историята с романа

...
Тази седмица писателят Георги Господинов влезе в историята с романа
Коментари Харесай

Господинов: Литература е противоотрова срещу злата пропаганда

Тази седмица писателят Георги Господинов влезе в историята с романа си " Времеубежище ", който стана първата българска книга, спечелила интернационалната премия " Букър ".

Преведен благодарение на Анджела Родел, романът победи пет други творби на блестяща гала в лондонската Sky Garden.

Георги Господинов споделя, че поради нещастието в Украйна в този момент се чуват повече истории от Балканите и Източна Европа.

Творбата, която е четвъртата на Господинов на британски език, се концентрира върху център за лекуване на заболяването на Алцхаймер, който основава среда, въодушевена от отминали времена, и в последна сметка се трансформира в леговище за здрави хора, изтощени от актуалния живот.

" Времеубежище " е оповестена в началото в България през 2020 година, където оглавява класациите за книги и печели европейската премия " Стрега ".

Трепет и отмалялост

Euronews беседва с Господинов и Родел след успеха им. Те споделиха, че са " разчувствани " от триумфа, макар че признават, че са спали доста малко след награждаването.

Това не е изненадващо, като се има поради, че им се е наложило да седят на церемонията по награждаването " в мъка в продължение на няколко часа ", преди книгата да бъде оповестена за победител. Имаше и нерви преди награждаването - Родел изяснява, че не е могла да реши дали ще получат премията, или не, като изяснява: " Вървях напред-назад: " Имаме късмет. Нямаме късмет. Имаме късмет. Беше като влакче в увеселителен парк. "

И създателят и преводачът са изключително удовлетворени, защото успеха има в допълнение значение за България като нация, защото идва в навечерието на български народен празник, 24 май, който, както изяснява Господинов, е " отдаден на кирилицата ".

Той се надява, че премията ще спомогне за по-широкото самопризнание на българската литература по света, като счита, че успеха ще " отвори вратата към българската литература, а също и към литературата в района на [Балканите] ", наблягайки, че творбите, написани на " дребни " езици, постоянно могат да предадат най-силните послания.

Господинов споделя с трогване и за поддръжката, която е получил от момента, в който " Времеубежище " е бил включен в листата, като споделя: " Получих доста известия от доста писатели от района, от Гърция, Сърбия, Македония - от всички страни на Балканите. Хората в действителност се радваха. Само една книга от района беше номинирана - всички ние обичаме тази премия ".

Коментирайки спора в Украйна, той споделя, че поради нещастието в Източна Европа историите на района се слушат повече от всеки път.

" Времеубежище " в основата си е проучване на нуждата да не се занимаваме прекомерно доста с предишното. Господинов споделя, че тъкмо това прави Владимир Путин, откогато нахлу в прилежаща Украйна предходната година.

" Мисля, че войната на Путин е война за предишното ", изяснява той и прибавя: " Путин е захласнат от предишното. Украйна е била " негова " територия през 40-те и 50-те години на предишния век, само че казусът е, че не можеш да живееш в предишното и той се пробва да завлече всички със себе си в предишното. Това е в действителност рисково. Опасно в европейски и в международен мащаб ".

Господинов постоянно е употребявал творчеството си, с цел да насочва провокации към политически нестабилния свят, а " Времеубежище " - и неговото обръщение да не се концентрира върху носталгията в ущърб на актуалните проблеми - е съвършен образец за това.

Написана след 2016 година, когато се гласоподава за Брекзит и Тръмп пристигна на власт, той изяснява, че е желал да напише книга, която тъкмо да разказва рецесиите, пред които е изправен светът. " Израснал съм в България, която до 1989 година беше комунистическа страна ", споделя той, " помня по какъв начин ни обещаваха ярко бъдеще и не желаех някой да продава на щерка ми историята за " светлото минало " - нямам доверие в това празно изказване. "

Авторът е угрижен за възхода на популизма и национализма в Европа, който доближи своя връх през 2016 година, изключително, съгласно него, в България. Отговорът? " Исках да напиша антиутопичен разказ, разказ, който демонстрира какво може да се случи в близко бъдеще ".

Честване на европейските полезности

Това отношение се отнасят и за препоръките, които Господинов дава на начинаещите писатели, които се надяват да подражават на неговия триумф. Той предлага да се четат литературни величия като Кафка и Кундера и да се въодушевяват от полезностите на европейската литература, което ще помогне на бъдещите писатели - а и на читателите - да " развият емпатия и да останат на страната на губещите, на страната на жертвите ".

Той споделя, че положителната литература е антидот на пропагандата, популяризирана от държавните управления, и че е извънредно значимо " да се борим против пропагандата благодарение на литературата - това са създали толкоз доста положителни европейски писатели ".

Запитан за възходящата роля на изкуствения разсъдък в креативните области, Господинов споделя, че съгласно него технологията в никакъв случай няма да може да напише сполучливо художествено произведение, защото човешкото " допиране " е от решаващо значение за основаването му.

Никой не знае тайните на положителния разказ. Няма елементарна формула, не е нещо, което може да се пресметна, само че основата на всеки добър разказ са човешките страсти. Надявам се, че те ще останат единствено с човешки същества.

Запитан какво прави един разказ сполучлив - а той явно знае - Господинов се смее и споделя: " Ще преразказвам: " Това, което не ме убива, ме прави публицист ". Това е да живееш живота си по метод, който не постоянно е позитивен. Опит. Това е, което може да те направи популярен публицист ".

След успеха му триумфът на Господинов евентуално ще се усили. Той разкрива, че има няколко творби в развой на подготовка, в това число едно строго секретно - и се надява още веднъж да работи с Анджела Родел по преводите.

А по-късно? Казва, че ще продължи да прекрачва границите на литературата с романите си, които назовава " странни " и " нетипични ". Вероятно триумфът му ще даде подтик на литературата в България и в по-широкия район на Източна Европа и това е нещо, което доста радва Господинов. Той се надява, че премията ще подтиква по-голям интерес към писането от района, като изяснява, че той е подготвен да заеме място на международната сцена:

" Имаме доста положителни разказвачи. Надявам се, че ползата към тях ще нарасне. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР