Тази седмица народните представители ще гласуват няколко важни решения, с

...
Тази седмица народните представители ще гласуват няколко важни решения, с
Коментари Харесай

Как разколът в коалицията променя парламента -

Тази седмица народните представители ще гласоподават няколко значими решения, с които ще трансформират Народното събрание. Всички те са директен резултат от разкола в обединението.

Промяна в състава на комисиите

На първо място, като точка четвърта от програмата за работата на Народно събрание, са две проекторешения за смяна в състава на две парламентарни комисии. Промяната се постанова поради отделилите се от Има Такъв Народ депутати, които следва да бъдат сменени. Според Правилника за организацията и активността на Народно събрание, депутатите, които напущат парламентарната си група, следва да изоставен и постовете, които са заемали в парламентарните комисии.

От Има Такъв Народ оферират Андрей Михайлов да влезе в комисията за надзор над службите за сигурност и по този начин да замести към този момент самостоятелния народен представител Светлин Стоянов. За задачата Михайлов следва да бъде отхвърлен от парламентарната антикорупционна комисия, на която към този момент е член. (Той членува и в правната комисия. Според ПОДНС депутатите могат да вземат участие в до две комисии - б.а.)

В антикорупционната комисия пък членуваше различен разколник - Георги Георгиев. Предстои Има Такъв Народ да предложи други двама свои представители за тази комисия.

От комисията по бюджет и финанси пък бе освободен Кирил Симеонов. На 23 юни Любомир Каримански предложи мястото му да бъде заето от Танер Тюркоглу, само че ден по-късно е отдръпнал проекторешението. Това значи, че и в тази комисия Има Такъв Народ има едно вакантно място. Симеонов бе ръководител на комисията по електронно ръководство, в която още веднъж се търси кой да го замести.

Иво Атанасов също освободи две места - в комисията по икономическа политика, както и в тази по околната среда и водите. До момента Има Такъв Народ не са предложили нови кандидатури.

Деян Петков също освободи две места - в комисията за директното присъединяване на жителите, както и в тази за децата, младежта и спорта.

Николай Радулов освободи места в комисията за надзор на службите, както и в комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

Избор на нов ръководител на Народно събрание

На последващо място, като точка 7 от програмата за седмицата, депутатите би трябвало да одобряват процедурни правила и да изберат нов ръководител на Народното събрание. 

След разкола в обединението първа жертва се оказа Никола Минчев, чиято оставка бе първата проява на мощ на новосформираното болшинство. Според Правилника на Народно събрание това следва да се случи до 14 дни след освобождението на поста - 16 юни, като до този миг функционалностите му извършва зам.-председателят от най-голямата парламентарна група - Мирослав Иванов от Политическа партия.

През миналите две седмици от Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане в началото се пробваха да забързат процедурата, само че по-късно пробваха да я забавят и предходната седмица два пъти проваляха кворума. Причината - партиите желаеха първо да мине вотът на съмнение, за който оставката на Минчев се трансформира в генерална подготовка.

Към този миг не са известни кандидатурите за поста. През миналите две седмици се спрягаха имената на Ива Митева, Никола Минчев и Мирослав Иванов. 

Процедурни правила за избор на нов ръководител на КПКОНПИ

Тази седмица депутатите би трябвало да стартират процедурата за избор на нов ръководител на КПКОПИ. След разкола в обединението от Политическа партия оповестиха, че една от аргументите за излизането на Има Такъв Народ от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков точно Има Такъв Народ са блокирали и промяната в КПКОНПИ. 

Непосредствено откакто Слави Трифонов " постави завършек на мъката " от Политическа партия внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото болшинство опита да блокира и този развой, бойкотирайки кворума.

Гунчева напуща

Въпреки че не е директен резултат от разкола в ръководството, тази седмица Народно събрание би трябвало да гласоподава оставката на нежното острие на " Възрaждане " Елена Гунчева. 

Тя не се появи, с цел да гласоподава по вота на недоревие, а няколко дни по-късно разгласи че напуща Народното събрание. Депутатката се сбогува с Народно събрание с обвинявания към водача Костадин Костадинов. Нещо повече, тя съобщи, че групата ѝ гласувала в синхрон с ГЕРБ-СДС, което противоречало на правилата ѝ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР