Тази седмица Комисията по енергетика прие решение АЕЦ Козлодуй да

...
Тази седмица Комисията по енергетика прие решение АЕЦ Козлодуй да
Коментари Харесай

Теменужка Петкова и Радослав Рибарски: Няма проблем АЕЦ Козлодуй да работи с неруско ядрено гориво

Тази седмица Комисията по енергетика одобри решение АЕЦ " Козлодуй " да премине към различно нуклеарно гориво. Темата пред Българска национална телевизия разясниха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ".

" Това би трябвало да се случи до 2024 година, откакто мине лицензирането на новия тип гориво ", изясни Рибарски.

" Това зависи от подаването на механически доклади от АЕЦ " Козлодуй " към Агенцията за нуклеарно контролиране. Последните доклади, по думите на Агенцията, би трябвало да бъдат предадени през април 2024 година ", уточни той.

Това е извънредно значим развой за българската енергетика, който води началото си от 2018 година, добави Теменужка Петкова.

" Тогава беше подписан контракт сред " Уестингхаус " и АЕЦ " Козлодуй ". Този контракт съдържа уговорките на двете страни да изготвят технико-икономически разбор по повод внедряване на горивото. Процесът беше финализиран с нов контракт от 2019 година - двете страни се договориха, че ще бъде направен разбор, който ще даде опция за внедряване и лицензиране на нуклеарното гориво. В момента сме на този стадий ", изясни тя.

На въпрос има ли заплаха АЕЦ " Козлодуй " да остане без нуклеарно гориво, в случай че процедурата се забави, Радослав Рибарски отговори:

" Правителството " Петков " беше първото, което взе решение на Министерски съвет този развой да бъде интензивен. Частта за нуклеарното гориво не става от през днешния ден за на следващия ден и точно задачата на решението е да се направи всичко това да приключи в период. Към момента няма опасения нуклеарната централа да остане без гориво. Има настоящ контракт за доставка и даже в сегашната обстановка той се извършва регулярно ".

Той увери, че няма проблем АЕЦ " Козлодуй " да работи с неруско гориво. Хората би трябвало да бъдат спокойни, че нуклеарното гориво за Шести блок е обезпечено за години напред, добави Теменужка Петкова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР