Тази седмица египетското Министерство на туризма и антиките проведе мащабна

...
Тази седмица египетското Министерство на туризма и антиките проведе мащабна
Коментари Харесай

Снимка на седмицата: Авенюто на сфинксовете

Тази седмица египетското Министерство на туризма и антиките организира огромна гала, с цел да означи възобновяване на достъпа до „ Авенюто на сфинксовете “ в Луксор.

Свещеният път, именуван в миналото „ Пътят на Бога “, е с дължина близо 3 км и свързва храмовете на Карнак на север с Луксор на юг. От едната му страни има над 1050 скулптури на сфинксове и овни. Те са прекарали епохи под пустинните пясъци, само че постепенно и в продължение на доста години известните египетски археолози ги връщат още веднъж на повърхността.

Според CBS до момента са изкопани 309 скулптури в положително положение, само че техният брой може да се усили с продължаването на разкопките.

Подобно на доста други забележителности от античния свят, и тази е обгърната в неизвестности. Не е несъмнено кой е почнал да строи пътя. Някои учени допускат, че може да датира от годините на кралица Хатшепсут, само че откривателите не са разкрили нито едно доказателство в поддръжка на тази доктрина. Други мислят, че е издигнат при крал Аменхотеп III.

Според доктор Мустафа ал-Сагир, общоприет шеф на монументите в Карнак, началото може да е сложено от най-известния античен държател на Египет, който е бил на трона преди към 3000 години. „ Най-старият монумент, който открихме на пътя, датира от цар Тутанкамон, който е направил първите 300 метра от 10-ия стълб на храма Карнак до портата на храма Мут “, споделя експертът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР