Тази седмица българският ансамбъл по художествена гимнастика се върна от

...
Тази седмица българският ансамбъл по художествена гимнастика се върна от
Коментари Харесай

Боряна Калейн след успеха в Москва: Искам да спечеля и златен олимпийски медал

Тази седмица българският отбор по художествена гимнастика се върна от Москва с общо 12 медала от надпреварите за Гран При и интернационалния шампионат в съветската столица.
20-годишната Боряна Калейн справедливо сграбчи златния орден във финала на бухалки и сподели образно какво значи да се бориш и да победиш най-силните, и то на техен терен. Българската прелест взе и сребърен орден на лента, както и два бронзови на обръч и топка.
" Смятам, че това беше едно доста мощно съревнование за мен, изключително в последния ден на финалите. Съсредоточих се с помощта на цялостната си централизация, на това, че усетих поддръжката на персоналния си треньор Мариана Памукова, на Илиана Раева, президентът на федерацията и на основния ни треньор Бранимира Маркова. Конкуренцията беше с двете най-силни представителки на Русия – сестрите Аверини, които са в действителност и моята съществена конкуренция ", споделя Боряна пред .


" Въпреки, че бях чужденка усетих много хора, които откровено ми се зарадваха и ме приветстваха по време на надпреварата, дори скандираха името ми, което ме стопли вътрешно и ми оказа помощ да се показва по този метод. За мен най-емоционални бяха съчетанията ми от финала – топката, бухалките и лентите, все едно някой беше влезнал в тялото ми, играеше вместо мен и всичко се получаваше съвършено, а аз просто се любувах на останалата част ", добавя гимнастичката.
Гимнастичката не съумя да скрие сълзите си от наслада по време на награждаването, до момента в който в нейна чест звучеше българският химн " Мила Родина ".


" Сълзите ми по време на химна бяха, тъй като съумях да се преодолея в този ден. Аз имах сложена задача да си изиграя съчетанията с оптималната компликация за стадия и без груба неточност. Това е много мъчно и всеки състезател го знае, бях извънредно горда, че го реализирах. "
Боряна е посветила последните 15 години от живота си на художествената гимнастика и е спечелила повече от 150 медала. Смята, че гимнастиката е нейно предопределение.
Как стартира всичко, ориста имаше ли пръст?
Имаше орис несъмнено. Майка ми знаеше, че в региона има доста спортни зали, където упражняват деца на моята възраст, реши да обиколи квартала и да ме запише някъде и срещна напълно инцидентно персоналната ми треньорка и до през днешния ден Мариана Памукова. Доколкото знам я е попитала къде може да си запише детето на спорт, споделила е, че става въпрос за момиченце на 6 години и по този начин стартира всичко. Аз бях доста буйно и пламенно дете, единствено бели правех. Сега се прибирам много изморена вечер и нямам време за нелепости.



Какво си мислиш преди да излезеш на килимчето по време на съревнование?
Преди съревнование се старая да се абстрахирам от всичко протичащо се и да се съсредоточвам напълно върху уреда и върху това, което върша сега, да не мисля за безусловно нищо ненужно.
Писаха ли ти доста хора след триумфа в Москва? Каква беше реакцията на хората?
Реакциите и поддръжката на хората доста ме зареждат. Получих доста позитивни мнения след надпреварата. Това единствено ме стимулира да продължа да работя по този метод, дори и повече, с цел да реализирам все по-големи триумфи.


Кои са предходните ти триумфи, с които се гордееш?
Другите ми огромни триумфи са спечелването на сребърния орден на международното състезание през 2018 в отборната конкуренция и имам 3 персонални бронзови медала от европейски шампионати – две от 2019 година на топка и лента и едно от 2014 година при девойките на топка.
Повлия ли пандемията на подготовката ви за надпреварите?
Да, върна ни много обратно, въпреки че ние доста се стараехме да поддържаме оптимално физическата си форма от у дома, само че беше съвсем невероятно. Нашият спорт изисква доста необятни и високи пространства, където да упражняваме изхвърлянията си. Оттам се получи неприятното ми показване на европейското в края на същата година, защото ние непрекъснато започвахме, спирахме и нямаше по какъв начин да влезем в оптималната си форма.
 Златното ни момиче Боряна Калейн с прочувствен коментар за триумфа си Златното ни момиче Боряна Калейн с прочувствен коментар за триумфа си
Направилата възторг на Гран При по художествена гимнастика в Москва Боряна Калейн, която завоюва златен, сребърен и два бронзови медала,...



Как върви подготовката за Олимпиадата в Токио и какви други надпревари ви предстоят?
Предстои ни международната купа в София, след нея още 3 в Ташкент, Пезаро и Баку. След това имаме европейско във Варна, на което доста се надяваме да бъде позволена аудитория и най-после живот и здраве олимпийските игри, които толкоз време чакаме.
Доколко е значима публиката за теб по време на съревнование?
 Златен орден за Боряна Калейн от Гран При Москва (ВИДЕО) Златен орден за Боряна Калейн от Гран При Москва (ВИДЕО)
Българският отбор по художествена гимнастика завоюва цялостен комплект медали от надпреварите за Гран При и интернационалния шампионат в рус...
Много е значима, тъй като цялата страст, която съумява да ни даде публиката е главното, което разграничава надпреварата от тренировката. Публиката на мен ми дава сили и ме окрилява.




Как минава всекидневието ти? По какъв брой часа дневно тренираш и какво правиш в свободното си време?
 Българските грации продават медали, уреди и екипи в поддръжка на украинката Валерия Юзвяк Българските грации продават медали, уреди и екипи в поддръжка на украинката Валерия Юзвяк
Българските гимнастички за следващ път демонстрираха, че с изключение на страхотни спортисти са и хора с огромни сърца. Състезателките Ивет Минковска,...
Когато не съм на подготовка обичам да извозвам свободното си време или с близки хора, или с хубава книга в ръка. Ежедневието ми е натоварено - от понеделник до събота съм в залата по през целия ден, в събота и сряда съм до обяд, следобедите са ми по-свободни, а в неделя почивам.
Този претрупан график тежи ли ти? С гимнастика ли ще се занимаваш цялостен живот?
Аз съм наясно, че няма по какъв начин цялостен живот да се занимавам с гимнастика и по тази причина се стремя оптимално да се насладя на оставащото ми време като играч. Имам хрумвания какво бих правила по-късно, само че съм малко суеверна и не желая да ги споделям към момента.



 Три сребърни медала за българския отбор в Москва (ВИДЕО) Три сребърни медала за българския отбор в Москва (ВИДЕО)
Българският отбор при девойките по художествена гимнастика завоюва три сребърни медала на Международния шампионат, съпътстващ ГРАН ПРИ...

Кои са били най-трудните ти моменти досега в професионален проект?
Много са били моменти, с които съм си мислела да се откажа. Само аз и персоналния ми треньор знаем какъв брой тъкмо са били. Благодаря й в действителност извънредно доста, че в тези моменти беше до мен и не ми разреши да се откажа и да позволи огромна неточност. Най-тежките ми моменти, бяха когато си счупих крайници. Аз съм имала 3 счупвания за цялата си кариера. В тези 3 момента ми беше доста мъчно възобновяване и това да догоня моите съпернички.
Аз нямах реалистична визия за процеса по възобновяване, тъй като си мислех, че ще ми махнат гипса и на идващия ден ще си вървя обикновено, ще си скачам и търча, все едно нищо не се е случило, а то не е по този начин. Но в никакъв случай не съм била обезпокоена, че това ще постави завършек на кариерата ми. Просто беше доста сложен интервала още веднъж да стартира на такова високо натоварване и да наваксам изпуснатото.

Искам да печеля златен олимпийски орден и както този сега седи на мен, дай Боже, да ме видите по същия метод и август месец след Олимпиадата в Токио.
 Гимнастичката Стиляна Николова: Искам да вземам участие на Олимпиада (ВИДЕО) Гимнастичката Стиляна Николова: Искам да вземам участие на Олимпиада (ВИДЕО)
Стиляна Николова завоюва златен орден на лента при девойките на Европейското състезание по художествена гимнастика в Киев и сребро на т...
Интервю на Габриела Андреева




Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР